Изложби

"Да си спомним за Савата" - изложба на випуск 1978 на Художествената гимназия

17 юни - 12 юли 2019, галерия "Дебют"

"Да си спомним за Савата" - изложба на випуск 1978 на Художествената гимназия

 

◊ ПОКАНА

„Да си спомним за Савата“

Изложба, в която учениците от випуск 1978 г. на Художествената гимназия,
отдават почит на своя преподавател Сава Савов.
 
Откриване: 17 юни, понеделник, от 18.00 часа в галерия "Дебют".

Изложбата ще продължи до 12 юли 2019.

Освен Художник с главна буква Сава Савов беше и Учител с главна буква. Той беше учител в ХГ „Илия Петров“, но не просто учеше учениците си на живопис, а възпитаваше творци със своя индивидуалност и отношение към изкуството.

Идеята на настоящата изложба е да си спомним за Савата чрез работите на ученици от неговия клас, випуск 1978 г.

Освен произведения на Сава Савов, в експозицията ще видите творби на неговите възпитаници: Албена Христова, Велислав Минеков, Жани Станков, Жаниели Станков, Каля Зографова, Марта Левчева, Надежда Лилова, Николай Спасов, Поля Литова, Райко Божинов, Спас Киричев, Татяна Карамалакова, Тодор Пипиков и Цвятко Остоич.


„….Сава Савов беше в авангарда на младото поколение, което навлезе в нашия художествен живот през седемдесетте години на миналия век. Неспокойствието, темпераментът, психологическата вглъбеност, задъханото търсене на нов живописен изказ – това са характерните белези и отличителни черти на изкуството на Сава Савов през тези години и след това - до края.

През изминалите години, независимо от разнопосочните ветрове и климатичните промени в нашето общество, независимо от оценките за създаденото от него, които не винаги бяха справедливи, Сава Савов беше и си остава Художник с главна буква. Верен на себе си, верен на своите пристрастия. Със своята красива и богата на цветове и образи живопис, с неповторимата си чувствителност, сътвореното и оставено като наследство от Сава Савов винаги ще има достойно място в съвременното българско изкуство.“
Георги Шапкаров

 

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
15.06.2019 г. 16:21
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29872-da-si-spomnim-za-savata-izlozhba-na-vipusk-1978-na-hudozhestvenata-gimnaziya