Изложби

Присъствия / отсъствия

Художнички и архитектки в модерното изкуство на България

Присъствия / отсъствия


◊ СЪБИТИЕТО

Художнички и архитектки в модерното изкуство на България

Изложбата се организира по случай 80-годишнината от създаването на Българската асоциация на университетските жени.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 8 ноември до 2 декември 2006 в СГХГ
Откриване - 8 ноември, сряда, 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е мозайка от работи на художнички и архитектки.

Двадесет и пет художнички, сред които Вера Недкова, Зоя Паприкова, Вера Лукова, Донка Константинова, Олга Брадистилова, Тодорка Бурова, Васка Баларева, Невена Кожухарова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Бинка Златарева и др.,
и пет архитектки Виктория Ангелова-Винарова, Параскева Ганчева, Мара Захариева, Мария Сапарева, Германа Фоке-Генова са представени с творби, фотографии и документи.

По-голямата част от художествените произведения, както и реализациите на архитектките, са от 1920-те и 1930-те години. Изложени са 35 работи живопис, графика, рисунки, скулптура, над 20 чертежа, 50 снимки на сгради и пощенски картички, над 35 документа и документални снимки.

Съзнавайки невъзможността за изчерпателност, авторките на изложбата Ирина Генова и Любинка Стоилова решават времевите граници на изложбата да не зависят от преустановената дейност на някогашното Дружество на художничките. Обогатяването на изложбата с произведения на Лика Янко, Славка Денева, Лиляна Русева, които се отнасят към по-късно време, 60-те – 70-те години, отразяват друга културна ситуация.

Множеството автопортрети и фотографии изразяват интереса на кураторите към личността на художничките и архитектките и маркират символично тяхното присъствие.

Съвременната визуална среда и чувствителност определят и художествената  нагласа. За кураторите е особено важно изложбата да представя и съвременно изкуство. Поканени са Аделина Попнеделева, Надежда Олег Ляхова, София Хаджипапа, както и една художническа двойка – Нина Ковачева и Валентин Стефанов.

Днес, когато глобализацията е в центъра на дебата, споделяме различни (интер)национални арт-среди – това е валидно за представените артист(к)и. Художничките и архитектките от първите десетилетия на ХХ век обаче също се формират, образоват и изявяват в различни европейски културни средища.


◊ ЗА ЗАГЛАВИЕТО

Защо присъствия / отсъствия?

При подготовката на изложбата се оказа, че художнички и архитектки присъстват в представите ни за модерното изкуство в България, но до голяма степен отсъстват в институциите на паметта. Работи, репродуцирани и коментирани многократно още при първата им поява в изложба, и такива, които са включени в ранните истории на модерното изкуство в България, днес е трудно, а често и невъзможно да бъдат издирени. Подобни трудности съпътстват и изследването на реализациите на архитектките.

Тази експозиция е част от общо усилие към усвояване на културните присъствия.

. Изложбата е придружена от каталог, чиито съставителки и авторки са Ирина Генова (за художничките) и Любинка Стоилова (за архитектките).

• Проектът е финансиран от Дирекция “Култура” на Столична община, София


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

. Българска асоциация на университетските жени
(
http://www.bauw.hit.bg), приемник на Дружеството на българките с висше образование, създадено през 1924, член на International Federation of University Women от 1925 година
. Софийска градска художествена галерия
. Национална художествена галерия

• С участието на:
. Градска художествена галерия - Сливен
. Градска художествена галерия - Пловдив
. Градска художествена галерия - Стара Загора
. Съюз на българските художници
. Частни колекции
. Швейцарска културна програма в България Про Хелвеция
Автор:
СГХГ
Публикация:
06.11.2006 г. 17:26
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2984-prisastviya-otsastviya