Изложби

Представяне на проект за скулптура в градската среда на Уилфрид Алмендра

13-21 юни 2019, Галерия "Васка Емануилова"

Представяне на проект за скулптура в градската среда на Уилфрид Алмендра

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на проект за скулптура в градската среда

на Уилфрид Алмендра

13-21.06.2019

Откриване: 13.06., 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова"

 

Уилфрид Алмендра е френско-португалски художник, който живее и работи в Марсилия.

Тази година той е първият автор, поканен за участие в новата инициатива за скулптурна резиденция в България Sariev+Markov Sculpture Project, която стартира през месец март.

Инициативата има за цел да кани международни художници, които да създават произведения и да ги представят в публичното пространство в България. По този начин не само ще се увеличи присъствието на изкуството в града, но и ще се акцентира върху неговата роля за възпитаване на отношение и развиване на диалога с публиката.

Галерия „Васка Емануилова” e партньор по образователната част на резиденцията и беше съорганизатор на еднодневен уъркшоп със студенти, който художникът Уилфрид Алмендра проведе в края на месец март под формата на дълъг преход от централната част до най-северния квартал на София – Требич.

Работещ с разнообразни материали, Уилфрид Алмендра създава произведения, в които хармоничната еклектика на формите и материята произхождат от задълбочено наблюдение, анализ и преживявания на автора. Алмендра се интересува не само от физическия, но и от социалния и културния произход на материалите. В неговите произведения те изразяват икономически и класови взаимоотношения, исторически мотиви, политически и културни особености на архитектурата и др. В рамките на скулптурната резиденция в България авторът създава ново произведение, скулптурата „VLZ310 Later”, чието име е заимствано от модел на косачка, въплъщаваща потребителската мечта за дом и градина като олицетворение на щастието в предградията. Самата творба ще бъде поставена и открита в градската среда в София през септември 2019 г.

В рамките на настоящото представяне в галерия „Васка Емануилова” зрителите ще могат да се запознаят с рисунките и скиците, показващи мисловния процес на автора, както и с документи и текстове за неговата работа. Те ще могат да видят и кратък филм, който показва целия процес на създаване на едно произведение, мотивацията на различни хора да подкрепят проекти за изкуство в публичното пространство и кадри от провелия се уъркшоп през месец март.

*

Събитието е част от инициативата Sariev+Markov Sculpture Projects на Галерия Сариев и Марковстудио, която се осъществява в партньорство с програмата „Изкуство и публично пространство” на Галерия „Васка Емануилова”, филиал на СГХГ.

Визитата на Уилфрид Алмендра в България е по покана от страна на галерия Sariev Contemporary като част от Sariev+Markov sculpture projects.

Sariev+Markov Sculpture Projects е съвместна инициатива на галерия Sariev Contemporary и Марковстудио, която чрез различни дейности (резиденция, образователен модул, съставен от разговори, уъркшоп, дни на отворените врати, както и изложба и сътрудничество с публични институции) цели изграждането на поле за създаване и представяне на скулптурни проекти за публичното пространство, както и среда за обсъждане и развитие на такива проекти.

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френски институт, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия „Васка Емануилова“, Фондация „Отворени изкуства”.

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Уилфрид Алмендра. Сред скорошните му самостоятелни изложби са експозиции в Clark House, Бомбай (2018); Centre Bastille, Гренобъл (2018); Palais de Tokyo, Париж (2017); Fogo Island Arts, Канада (2016); Chelles art center; Париж (2014); Passerelle art center, Брест; Fondation d'Entreprise Ricard, Париж, и Parc Saint Léger art center (2013). Неговата работа е включена като част от много международни изложби, включително „Singing stones“, Dusable Museum, Чикаго, САЩ (2017); „Souvenir du XXIème siècle“, Париж (2016); „MuThe Other Sight“, CAC Вилнюс (2015); „Let's Play“, част от Playtime, биенале Les Ateliers de Rennes; „The Brancusi Effect“, Kunsthalle Wien, Виена; „Parapanorama“, Palais de Тokyo, Париж (2014); „Fieldwork“, Marfa gallery, Тексас, САЩ; „Vue d’en haut“, Centre Pompidou, Мец (2013); „Skyscraper: Art and Architecture Against Gravity“, Музей на съвременното изкуство, Чикаго; „Prestige“, Culture Communication Center, Клайпеда, Литва (2012); „Making is Thinking“, Witte de With, Ротердам (2011); „Perpetual Battles“, Baibakov Art Projects, Москва; „Retour vers le futur“, CAPC, арт център Бордо (2010).

 

◊ ОЩЕ

Програмата „Изкуство и публично пространство” на Галерия „Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, цели да обърне внимание върху разбирането за изкуство в публичното пространство, както и за неговата социална и културна мисия.

Sariev Contemporary e галерия, основана през 2011 г. от Катрин Сариева и Веселина Сариева в Пловдив. Галерията репрезентира автори с международна кариера и подпомага развитието на млади автори. Sariev Contemporary е считана за едно от най-важните места за представяне на съвременно изкуство в България и е една от най-разпознаваемите български галерии в международен план. Дейностите на галерията винаги са били по-големи от физическото ѝ пространство, както се вижда от големия брой сателитни проекти и външни инициативи в историята на Sariev, обединени под наименованието LAB, сред които образователни инициативи, проекти в публичното пространство, проекти за млади художници, изследвания в областта на изкуството, преоткриване на творци, работа с архиви, развитие на публики.

Марковстудио е основано през 1999 г. като семейна фирма от скулптора Марин Марков. През годините Марковстудио си е създало репутация благодарение на висококачествената си продукция за някои от водещите артисти днес като Пол Маккарти, Ричард Джаксън, Джейсън Роудс, както и Сам Дюран, Ванеса Бийкрофт, Стефан Николаев, Недко Солаков и много други.

 

 

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
11.06.2019 г. 13:11
Етикети:
МарковстудиоУилфрид АлмендраГалерия "Васка Емануилова"
Sariev+Markov Sculpture Project
скулптурна резиденция в България
проект за скулптура в градската среда
Посетено:
657
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29834-predstavyane-na-proekt-za-skulptura-v-gradskata-sreda-na-uilfrid-almendra