Изложби

"Технологично остаряване" - изложба на студенти от магистърска програма “Дигитални изкуства” - НХА

12 юни – 02 юли 2019, Галерия ONE Monev

"Технологично остаряване" - изложба на студенти от магистърска програма “Дигитални изкуства” - НХА

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия ONE Monev
представя

"Технологично остаряване"

Изложба на студенти от магистърска програма “Дигитални изкуства” - НХА

12.06. – 02.07.2019

С участието на:

Ана Бочева, Гергана Рънкъл, Даниела Николчова, Пепа Паришева, Яна Василева,
Миа Момчилова, Иван Абажиев, Угур Тахир, Александра Кабатлийска, Виктория Цветанова, Марио Стойнов, Николай Митев, Христина Попова

 

Откриване: 12 юни (сряда) 2019, 18:00 ч.
Галерия One Monev, гр. София, ул. „Иван Вазов“ 14 (вход от ул. „6-ти Септември“)

     

Темата на тазгодишната обща изложба на магистърска програма “Дигитални изкуства”, НХА е свързана с идеята за техническо остаряване (technical obsolescence). Материалното съществуване на технологичния обект е кратковременно. Техническите еднодневки оставят следи едновременно в градските бунища и в галериите. Излезлите от употреба устройства дават богати естетически и смислови възможности за напускане на света по подразбиране.

Технологичният оптимизъм и прогресизъм, дигиталната еуфория, техноманията и техноутопиите стимулират процесите на производство, като важен фактор в тях е планираното остаряване. Авторите в изложбата имат различен подход, като намират находчиви творчески въплъщения на този проблем. Художествените практики, които са зависими от технологиите, имат в лицето на студентите от НХА личности, притежаващи способността да се изразяват както от свое име, така и да изграждат един обобщен поглед на процесите около тях. Вглеждането в отживелия обект може да е воден от любопитство или носталгия. В реанимирането на старомодното устройство може да търсим социален ефект. Моралното остаряване е придружено от стремеж за адаптация. Актуализирането е мутация, а грешката повод за забавление. Някъде там стои и всеки един от нас, не по-малко уязвим.

Студентите разгръщат своя авторски подход с най-различни средства: видео арт, интерактивна инсталация, пърформанс, дигитален печат, 2D и 3D дигитално прототипиране, електроника, програмиране.

Изложбата представя дипломните работи на Анна Бочева, Гергана Рънкъл, Даниела Николчова, Пепа Паришева, Яна Василева, Миа Момчилова, Иван Абаджиев, Угур Тахир.

В изложбата са включени творби на студентите и млади автори Александра Кабатлийска, Виктория Цветанова, Марио Стойнов, Николай Митев, Христина Попова.

 

Автор:
ONE Monev Gallery
Публикация:
09.06.2019 г. 17:52
Етикети:
пърформансинтерактивна инсталациявидео артстудентиизложбаONE Monev GalleryГалерия ONE Monev
дигитален печат
магистърска програма “Дигитални изкуства” - НХА
Технологично остаряване
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29826-tehnologichno-ostaryavane-izlozhba-na-studenti-ot-magistarska-programa-digitalni-izkustva-nha