Изложби

Изложба живопис на Дора Бонева

След кръглата си годишнина художничката започва ”на чисто”

Изложба живопис на Дора Бонева


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 13 ноември до 26 ноември 2006
в Галерия книжарница София Прес, ул. “Славянска” № 29

Откриване: 13 октомври, 18.30 часа


◊ ЗА АВТОРКАТА

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София, специалност живопис, в класа на акад. Дечко Узунов. Участва във всички национални общи изложби и в редица български представяния в чужбина. 

Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от Културния институт “Солензара” в Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература, със седалище в Париж.

През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-5 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.
 
Има осъществени повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

След изложбата с ретроспективен характер и кръглата си годишнина Дора Бонева започва ”на чисто”.
 
Експозицията в галерия-книжарница “София Прес” включва автопортрет, няколко портрета на приятели, няколко натюрморта и пейзажи. Повечето картини са инспирирани от реални пътешествия, правени по скици, по-късно, в ателието.

Творбите са датирани през последните години, някои от тях, завършени буквално преди дни. Привличат вниманието с овладяна цветност и сантиментална дистанция, която авторката умело използва за споделяне и съпреживяване на натрупан вътрешен опит и емоция.

“Рисуването е начин да опознаеш човека” – казва тя, и въпреки многобройните пътувания и срещи, които се вплитат в професионалния й път, страшно харесва мисълта на Хесе: “Самотата е независимост”.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
06.11.2006 г. 17:16
Посетено:
3931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2982-izlozhba-zhivopis-na-dora-boneva