Изложби

"Почти пълен кръг" - изложба на гръцката художничка Елени Питас

06-16 юни 2019, Галерия "Нюанс" - София

"Почти пълен кръг" - изложба на гръцката художничка Елени Питас

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Нюанс"
представя

"Почти пълен кръг"

Елени Питас

06.06. - 16.06.2019

Вернисаж: 7 юни от 18:00 до 21:00 ч.
Галерия "Нюанс", ул. "Иван Денкоглу" No 42 - София

 

Между 6 и 16 юни галерия Нюанс ще представи гръцката художничка Елени Питас с нейната изложба „Почти пълен кръг“.

„Почти пълен кръг“ е почит към всички жени.

От началото на всички времена ролята на жената се определя от обществото. Работите, включени в този цикъл, честват жената, освободила се от табута, задръжки, ограничения и граници и се опитват да изразят пробуждането на нейния ум и тяло, нейната свобода, смелост, чувственост, достойнство и красота – без ограничения и правила. Творбите навлизат в света на освободената, неопитомена жена, проявила куража да изследва своите желания, фантазии, нужди и страсти – не само тези на душата, но и тези на тялото. Фокусът е върху съвременната жена, преосмислила себе си вън от стереотипите. Тя е интроспективна, смела и интелигентна, знае силните си страни и  е способна да максимизира потенциала си и да минимизира слабостите си.

Черно-белите творби олицетворяват съществуващата простота, но също така разкриват дълбочина и сложност, които често се тълкуват неправилно или не се разпознават.

 

Елени Питас-Грегориадес е родена в Лондон през 1967 г. По време на следването си в Лондон посещава фотографски семинар, където открива любовта си към фотографските образи и трансформациите им.

Сега, живеейки в Гърция, тя си припомня тези образи и ги превръща в картини, като постига за зрителя сходен фотографски ефект. Нейните монохромни произведения използват по същество само черно-бялото и нюансите между тях и се фокусират върху визуалната сила при елиминирането на цветовете. Това са драматични творби, които представят детайлите в абсолютната им простота. Като елиминират изцяло цветната палитра, творбите генерират абстрактен и графичен, почти кино ефект.

По време на пътуванията си художничката продължава да изследва безкрайните възможности на черното и бялото, като се концентрира върху композицията и формата, върху сянката и светлината.

Елени Питас-Грегориадес показва свои работи в самостоятелни и общи изложби в Лондон, Ню Йорк, Атина, Кипър, Солун, Миконос и Санторини. Предишните й творчески серии, озаглавени “Сохо” и “Модерната жена”, са включени като илюстрации в стихосбирката “Марсианска трева” на Ваня Данева. Творби на Елени Питас са притежание на частни колекции по целия свят, включително Лондон, Атина, Ню Йорк, Рим, Канада, Полша и Австралия.

 

Автор:
Галерия "Нюанс"
Публикация:
06.06.2019 г. 16:13
Етикети:
изложбаГалерия "Нюанс"
Елени Питас
"Почти пълен кръг
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29817-pochti-palen-krag-izlozhba-na-gratskata-hudozhnichka-eleni-pitas