Изложби

Арт галерия Le Papillon представя „Юг" - изложба на Станимир Видев

Изложба живопис, 06 юни - 02 юли 2019 г.

Арт галерия Le Papillon представя „Юг" - изложба на Станимир Видев

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon
представя

Станимир Видев / Stanimir Videv

 „Юг / South“

изложба живопис

06.06.2019 г. – 02.07.2019 г.


„Смятам, че промяната в един творец е всъщност много дълъг процес. За мен е по-важно и се стремя да затвърдя нещо, което съм следвал като философия, да отстоявам, да усъвършенствам, да стане по-добро. Стъпвам на нещо старо и го разгръщам, давам му друга посока. То е като характера на човека. Остаряваш, но нещо в теб винаги остава същото - очите, усмивката или походката. Рисуването е страдание, трябва да го преживееш, да мине през теб, да те обсеби. Трябва да се разкъсаш, да надникнеш вътре в себе си, иначе не се получава.“   
Станимир Видев

 

От 6 юни до 2 юли 2019 г. Арт Галерия Папийон с удоволствие е домакин на последните творби на талантливия художник Станимир Видев. Обичан и очакван автор, с многобройни почитатели в България и извън страната, той е винаги с отличителен стил и знаково присъствие в съвременната културна сцена.

В 19-те платна, рисувани специално за представянето му във Варна, обединени от темата „Юг“, е вплетена топлината и любовта му към град Пловдив и към загадъчната емоционална същност на женската природа. Цялата експозиция е своеобразен конструктивен портрет на този южен град - мястото, което го изгражда като артист, живописен разказ за душата и сградите му, за темперамента на обитателите му.

Юг – географско понятие за посока, но същевременно символ на онова благоразположение и свобода на духа, стимулирано от положителните температури. Юг - символ на страст и на силни емоции, на бохема, но е и обобщаваща дума, характеризираща творчеството на художника.

В сложни и динамични, близки до абстракционизма композиции, Видев убедително създава усещането за горещ дневен и нощен Пловдив. Това разпознаваме в привидно конкретните пейзажи, а всъщност хармонични комбинации на цветове и форми с многопластови цветни фрактури, изградени с умелата игра на артиста на топли и студени тонове. Южният град присъства като архитектоника и дух не само в пейзажите му, но и в загадъчните фигурални композиции, където женският образ е като мираж и нежно докосва сетивата на зрителя. Фокусът е върху жената като еквивалент на живописта - капризна, необятна, неразгадана, понякога неразбрана - мадона, изкусителка, муза, дори и като нещо далечно, но обсебващо мислите. Тя е уловена в различни интимни състояния, но във всяко от тях усещаме отношението на автора.

Във всичките му платна присъства точно конкретно настроение и в категорично разпознаваемия му стил на струпване на обеми, разбиване на пространството и събирането му в сложен ритъм, Видев майсторски завладява вниманието на зрителя. Всяка картина е преживяна, със собствено състояние и философия и вероятно поради това винаги силно запомняща се със сложните си цветове, положени на едри маски и с тънки финални щрихи. Станимир Видев е неподправен и откровен художник, носител на характерния почерк на Пловдивската живописна школа. Неоспоримият му талант  го превръща през годините в един от високо уважаваните художници, със силно присъствие в българския културен живот – ценен както в артистичните среди от видни актьори, писатели, художници, така и от колекционери и почитатели, сред които много дипломати, политици, музиканти.

Живописта на Видев е на границата на реалното и абстрактното, което го прави толкова ценен и обичан, и за да я усетиш добре трябва да умееш да се вглеждаш. Творбите му са силно емоционални, разкриващи отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. Без да се стреми към изграждането на композиционни центрове (един или повече), художникът успява само чрез умелото боравене с цветовете да постигне няколко плана и някъде сред тях да скрие един, но важен детайл, който в първия момент можеш и да не забележиш. Винаги честен в изкуството си, създавайки ритъм от сложни цветове, той твори убедително живи картини, чиито абстрактни композиции отпускат съзнанието и предизвикват въображението. Различните емоционални и физически състояния на художника, артистични случки от ежедневието, развълнували мисълта му са основният творчески двигател. Пейзажите са хармонични колоритни абстрактни композиции, но винаги препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните проекции и измерения на мечтите, чието съхранение, независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за  постигне на светлината.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Станимир Видев е роден на 27 март 1957 г.

Завършва художествената гимназия в град Казанлък през 1976 год.

Висшето си образование завършва през 1984 год., специалност Живопис в НХА в класа на професор Добри Добрев. Членува в Съюза на Българските Художници от 1985 год., а в Съюза на Пловдивските Художници от 1986 год.

Първата му самостоятелна изложба е през 1986 год. в град Пловдив, част от Националните есенни изложби.

Станимир Видев е представил повече от 30 самостоятелни изложби, а негови картини са собственост на Националната художествена галерия, музеи и частни колекции, в това число и тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.

Участва в изложби на българското изкуство в държави като Русия, Холандия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия и Китай, също така взима участие в международни панаири на изкуството - Експо Арт в Лос Анджелис (1991 год.), Евро Арт в Женева (1993 год.), Турция (2009 год.).

Носител е на редица награди:

  • награда "Пловдив" за 1997 год. и 2007 год.,
  • награда "Мечът на Ромфея" за 1997 год,
  • наградата на Съюза на Пловдивските Художници за 1986 год.,1987 год., и 1997 год.
  • наградата на галерия "Дяков" за 1996 год.
  • Първа награда за живопис, "Миниарт", Русе 2009 год.
  • награда на община Плевен на "Пето биенале на малките форми", 2010 год.
  • Награда за живопис, Пьохларн, Австрия 2014 год.

Живее и работи в гр. Пловдив

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
03.06.2019 г. 11:29
Посетено:
1516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29786-art-galeriya-le-papillon-predstavya-yug-izlozhba-na-stanimir-videv