Изложби

10 години видео арт в България

Съвременно изкуство - Шумен 2006

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на проекта на Аделина Попнеделева
"10 години видео арт в България"

. Организатори:
Сдружение Международно биенале за съвременно изкуство - Шумен  
Център за съвременно изкуство - Шумен (ЦСИ)


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 07 ноември 2006 г.(вторник) от 18 ч. Пресконференция: 07 ноември 2006 г. (вторник) от 14 ч. - ЦСИ, Шумен

Идея: Аделина Попнеделева


◊ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА
 
Преди 10 години, през 1995 г., се състоя изложбата „ВидеоХарт”, в която за първи път в изложбена зала бяха показани български видео арт произведения. Оттогава много художници работят в областта на видео изкуството.

Проектът „10 години видео арт в България” има за цел да даде по-цялостна представа за произведенията, създадени през тези 10 години. Основната идея е да се покаже българското видео през погледа на художници и изкуствоведи, активно работещи в областта през изминалите години. Всеки от тях избира какво да представи в рамките на 2 часа, като стремежът е да има и историческа, и експериментална, и иновационна посока. Подборът в някои от подпроектите може да е жанров, технологичен или тематичен.

Получените пет продукта са готови за показване в страната или на международни фестивали, както поотделно, така и заедно, или в комбинации.


◊ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Първата възможност това да се осъществи е в сътрудничество с националната филмотека, която проявява интерес към произведенията на художниците в тази област. Националната филмотека изяви желание да предостави кино ”Одеон”, както и цялата необходима техника, за представянето на проекта. Художниците, които участват, са съгласни да подарят копие от работата си на филмотеката. По този начин се поставя начало на колекция от видео арт произведения, което има голямо значение, тъй като в България няма институция, която да събира и съхранява произведения на визуалното изкуство, създадени през последните години. Художествените галерии, които започнаха да правят колекции от съвременно изкуство, също главно от дарения на художници, за съжаление не разполагат с технически възможности за излагане на видео арт произведенията.


◊ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕФЕКТИ

Сътрудничеството с Националната филмотека и центровете за съвременно изкуство в Пловдив, Шумен, Варна е също възможност за търсене на по-широка аудитория не само в София, а и в други градове на страната.

Запознаването на по-широка публика с видео арт има и образователна цел. Ще бъдат поканени студенти от НХА, НБУ, НАТФИЗ, АМТИИ - Пловдив, ВСУ „Черноризец Храбър”, Шуменския Университет.

Ще бъдат организирани лекции с цел запознаване със спецификата на видео арта. За 5 селекции по 2 часа са поканени:

Надежда Олег Ляхова, Венцислав Занков, Борис Костадинов, Яна Костова, Аделина Попнеделева.
Автор:
Румен Богданов
Публикация:
06.11.2006 г. 14:59
Етикети:
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2978-10-godini-video-art-v-balgariya