Изложби

2 юни 2019 - Ден на отворените врати в СГХГ

Безплатно ще могат да бъдат разгледани изложбите на Йозеф Куделка, Вивиан Майер и изложбата „Портрет на приятел“

◊ ПОКАНА

Със съдействието на Експресбанк, на 2 юни вратите на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) ще бъдат отворени за всички посетители, желаещи да се докоснат до изкуството.

В рамките на деня в галерията ще могат да бъдат разгледани изложбите на Йозеф Куделка, Вивиан Майер и петата изложба от проекта „Другото око“ на СГХГ – „Портрет на приятел“.

Творбите на легендарния Йозеф Куделка са изложени в галерията от 7 май до 9 юни 2019 г. Темите, проследени в изложбата му са изгнаничество, номадство, политически и социални конфликти, природата,  променена от човешката дейност. Изложените творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Настоящата експозиция представя основно фотографии от ключовата за неговото творчество серия творби „Изгнания“, която Куделка дарява на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн през 1987 г. в знак на благодарност към Франция, за полученото френско гражданство.

Творчеството на Йозеф Куделка представлява връзка между художествената фотография и фотожурналистиката, поставя въпроса за границите и индентичностите. С творбите си той хвърля нова светлина върху  предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

Изложбата Йозеф Куделка: Изгнания“ се организира от: Френски институт в България, Столична община и Софийска градска галерия в партньорство с: Център „Помпиду“,  Магнум Фото, Експресбанк, Висше франкофонско училище за администрация и управление и Международна организация на Франкофонията.

За последен ден в СГХГ и то безплатно ще могат да бъдат видяни и произведенията на Вивиан Майер, считана за един от най-емблематичните автори на уличната фотография.

В неделя в галерията ще са изложени и творбите от „Портрет на приятел“ - петата по ред изложба в рамките на проекта на СГХГ „Другото око. Куратор на настоящата изложба е Иглика Трифонова – кинорежисьор и сценарист, автор на 10 документални филма.

 

Работното време на Софийска градска художествена галерия за неделя е от 11,00 до 18.00 часа.

Автор:
СГХГ
Публикация:
31.05.2019 г. 16:08
Етикети:
Йозеф КуделкаИзгнанияСГХГСофийска градска художествена галерия
„Портрет на приятел“
Вивиан Майер
изложби Ден на отворените врати
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29776-2-yuni-2019-den-na-otvorenite-vrati-v-sghg