Изложби

Националният военноисторически музей се включва в програмата на Пловдив 2019

Изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

Националният военноисторически музей се включва в програмата на Пловдив 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май (четвъртък) от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. С нея ще бъде оживено най-новото културно пространство на града, където в бъдеще ще се премести филиалът на НВИМ – Музеят на авиацията.

С какви атрибути може да бъде преборен Дяволът? Как символът на смъртта – кукумявката, може да спаси човешки живот? Какво свързва първия военен полет в България и музикалната индустрия? Какво е общото между златната тоалетна в „Гугенхайм“ и българските музеи? Това са само част от въпросите, чийто отговор ще открият жителите и гостите на Пловдив сред най-сюрпризиращите експонати, които съхранява един музей.

Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Някои от тях предизвикват смях, други – гордост и любопитство,  а трети биха провокирали посетителите да оспорят представеното и да достигнат границите на собствената си толерантност. Гостите на изложбата ще изберат сам дали да следват догматичните представи за културното наследство или да погледнат на него като възможност за различен начин на интерпретация на времето и събитията.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ се осъществява с финансовото съдействие на ОФ „Пловдив 2019“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Реализира се в партньорство с Регионален исторически музей – Велико Търново, и Българска национална филмотека. Тя може да бъде разгледана в Пловдив до 14 юли.  

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
29.05.2019 г. 18:35
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29761-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-se-vklyuchva-v-programata-na-plovdiv-2019