Изложби

Откриване на изложбата „Змиянска везба“

Експозицията от гр. Баня Лука ще гостува на Националния етнографски музей до 29 юни 2019 г.

Откриване на изложбата „Змиянска везба“

 

◊ СЪБИТИЕТО

С участието на зам.-министъра на образованието и културата и директора на отдел „Културно наследство“ в министерство на образованието и култура на Република Сръбска, Босна и Херцеговина, премина откриването на изложбата „Змиянска везба“. Експонатите идват от Музея на Република Сръбска в гр. Баня Лука и ще гостуват на Националния етнографски музей до 29 юни 2019 г. Експозицията гостува на България по покана на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Змиянската везба е вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г. Тя представлява сложна везбена техника с употребата на един цвят конец, черен или син. Традиционна е за селата от областта Змияне в Република Сръбска в Босна и Херцеговина и се отличава с богата орнаментика.

„Регионалният център е ангажиран с опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство в 16 държави от Югоизточна Европа“, коментира Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. „Това дава на страната ни огромната привилегия да се позиционира като своеобразен домакин на това богатство в целия регион. Именно поради тази причина ние се стремим да инициираме и привличаме у нас международни културни събития, каквото е днешното. Това е поредната изложба от региона, която гостува у нас. В момента финализираме разговорите и по следващата, отново представяща елемент, вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството. Регионалният център си поставя като фокус на дейността именно мобилните изложби и документалните филми. Целта ни е по този начин да привлечем непрофесионална, т.е. широка публика и да събудим силен интерес към нематералното богатство”.

„За пореден път Националният етнографски музей се превръща важно културно средище, където се показва културното наследство не само на страната ни, но и на Балканите,“ коментира доц. д-р Петко Христов – и.д. директор на ИЕФЕМ - БАН. „Работим в тясно сътрудничество с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство и се стремим да показваме културните достижения на всички народи в региона.“

Изложбата „Змиянска везба“ може да бъде разгледана в експозиционните зали на ет. 1 на Княжеския дворец.

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
29.05.2019 г. 16:40
Етикети:
откриванеизложбаЕтнографски музейИЕФЕМ БАН
гр. Баня Лука
Музей на Република Сръбска
„Змиянска везба“
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29758-otkrivane-na-izlozhbata-zmiyanska-vezba