Изложби

Facebook и политическата коректност на прицел в наградените творби на 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството

Facebook и политическата коректност на прицел в наградените творби на 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството

Наградени и официални гости. Сн.: Росина Пенчева.

 

Facebook и политическата коректност на прицел в наградените творби на 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството

На 17 май от 19:00 часа се проведе церемонията по откриването и награждаването на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. От селектираните от международното жури 150 автори със 182 творби бяха връчени четири награди.

„Нивото на 24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството надвишава границите на България. С начина, по който е организирано събитието и с качеството на експонираните творби, би се гордяла всяка европейска столица", това заяви министърът на културата Боил Банов, който връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство на Томас Кардю и Катарина Ранкович за видеото „От арт до артилерия". Проектът смело иронизира лекотата, с която съвременното общество сякаш привикна към присъствията на оръжията в новините и  реалния живот.

Кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова връчи Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура на Нилс Бо Бойесен от Дания, който поставя на прицел пристрастеността ни към социалната мрежа и способността й да влияе на интересите, желанията и мечтите ни.

В раздел Карикатура наградата за карикатура получи полската карикатуристка  Магдалена Восик, а наградата за обещаващ млад автор на Община Габрово, връчена от председателя на Общински съвет г-жа Лена Георгиева, бе поделена между трима творци – Самах Хамди и Мохамед Исмаил от Египет, и Десислав Лилков от България.

На церемонията присъстваха и посланиците на Египет, Дания и Австрия, както и творци и почитатели на изкуството от България и чужбина.

Наградените:

От 69 произведения на 62 художници, избрани от Васъф Кортун, председател на журито, Берта Зихел и Антон Стайков Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство се присъжда на:

Томас Кардю и Катарина Ранкович

Награда на град Габрово за млад обещаващ автор се присъжда на трима млади творци.

Самах Хамди от Египет

Мохамед Исмаил от Египет

Десислав Лилков от България

От 113 карикатури на 90 автори избрани от Мартин Роусън, председател на журито, Марилена Нарди и Чавдар Николов присъдиха на:

Голямата награда Златен Езоп в раздел Карикатура се присъжда на Нилс Бо Бойесен от Дания.

Награда за карикатура се присъжда на Магдалена Восик от Полша.

Изложбите от 24. Габровско биенале могат да бъдат разгледани до 30 септември 2019 година. Предстои и богата съпътстваща програма със срещи с творци, кинопрожекции и образователни програми, за която може да следите на сайта на биеналето и във фейсбук.

* * *

biennial.humorhouse.bg/bg

facebook.com/GabrovoBiennial/

facebook.com/humorhouse.bg/

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.05.2019 г. 16:29
Посетено:
797
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29672-facebook-i-politicheskata-korektnost-na-pritsel-v-nagradenite-tvorbi-na-24-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvoto