Изложби

„Неперфектната азбука" - изложба на Тодор Георгиев

23 май - 28 юни 2019, Галерия „УниАрт" - Нов български университет

„Неперфектната азбука" - изложба на Тодор Георгиев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Нов пластически прочит на българската форма на Кирилицата ще бъде показан в изложбата „Неперфектната азбука" на Тодор Георгиев. На 23 май от 19:00 часа в галерия „УниАрт" на Нов български университет ще бъде открита експозицията, в която авторът обръща внимание на неспособността на държавата да утвърди българската азбука пред света. За третата официална в Европейския съюз писмена система, няма промяна в това отношение и никой не говори по въпроса. Дори табелката на български език за Европейския парламент в Брюксел е набрана с руската форма на Кирилицата.

Произведенията, включени в изложбата „Неперфектна азбука", са изработени ръчно. В процеса Тодор Георгиев експериментира с различни техники и материали. Постигнатите форми не са идеални, те са опити, всеки от които е урок за артиста и потенциално за публиката.

За своя проект художникът казва: „Буквата никога не е живяла само в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана преди да стигнем до масовата ѝ употреба върху екраните днес. Изложбата, до голяма степен, е повлияна именно от това – едно откъсване от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, изработена на ръка." Тази приложност личи и в самите произведения. Чрез различните техники е дадена възможност да преосмислим формата, динамиката и обема на добре познатите ни букви и да ги поставим в пространството като обекти. „Неперфектна азбука" поставя пластически въпроси към зрителите за българската писменост, нейната репрезентация и модалност, за стойността и значението на знака, новите подходи към него и функционалната му същност.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Тодор Георгиев започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му се крие в изкуството на буквите. През 2018 г. завършва магистратура в Националната художествена академеия със специалност „Шрифт". Като един от съоснователите на студио Letter Collective работи изцяло в сферата на типографията. Той е докторант към докторска програма „Визуално-пластични изкуства" в Нов български университет от 2015 г. Като докторант в областта на приложната графика Тодор Георгиев преподава и на студенти. Именно тогава му хрумва идеята да експериментира с буквите и различните техники. Как се справя сам с тази задача може да разберете до края на месец юни в галерия „УниАрт".

Галерия „УниАрт" представя изложби от собствената си колекция, както и проекти на млади автори. Всяка година студенти и алумни на НБУ имат възможност да участват в отворена покана за проекти, които да бъдат включени в творческия план на пространството. Настоящата изложба е един от селектираните проекти за 2019 г.

Автор:
НБУ
Публикация:
20.05.2019 г. 14:11
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29668-neperfektnata-azbuka-izlozhba-na-todor-georgiev