Изложби

"River in Transition" - съвременно изкуство с акцент върху Дунав акостира в Русе

Студенти с творчески подход откриват и споделят скритото културно наследство

"River in Transition" - съвременно изкуство с акцент върху Дунав акостира в Русе

 

◊ ПОКАНА

Изложба "River in Transition"

Развитие на Дунавското артистично наследство

14 май – 25 май 2019 г.


Млади артисти от четири дунавски държави представят своите фотографии, инсталации, видеоарт, поезия, архиви и пърформанс в „Дом Канети“ в Русе. Изложбата „Река в преход“ обединява разнородните визии на двадесет студенти за скритото наследство около Дунав и съвременните трансформации на реката. Творческата група „Студио за развитие на дунавското творческо наследство“ е част от проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21. век“ (CultPlatForm_21) по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“.

Откриването на премиерната изложба е на 14 май 2019, от 17:30 ч, в „Дом Канети“ (бул. „Славянски“ 12) и в присъствието на авторите.


От документални изследвания до абстрактни импресии, младите творци използват мултидисциплинарен подход да си отговорят на въпроси като „Какво е Дунав за мен“, „Как реката повлиява териториите, през които преминава“, „Икономика или култура носи водата“... Изложбата ще разкрие и коя е феята на Дунава (М. Саванович, Ф. Клякич, С. Димич, Р. А. Тядич), как отлитат цели летища и къде в реката кацат самолети (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев). Те догонват музея в движение (Ю. Степер), минават между комуникиращите си с мегафони села през реката (К. Нимервол, Т. А. Шинко), спират при живо и говорещо, но все пак скрито, наследство (Ф. Пенцкофер).

Освен, че откриват скрита култура край Дунав, студентите се потапят и в екологичните и икономически измерения. Водни проби от различни точки на реката (Л. Йеромане) безпристрастно показват човешкото влияние върху нея. Производствени, транспортни и комуникационни съоръжения в някогашния си разцвет са сблъскани с новите им предназначения и облик (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев).

Химн на Дунав, чиито композитори са хората край реката, а тя самата е продуцент (А. Шефер, А. Седлак), ще може да бъде чут на изложбата. Освен песните, основен елемент на фолклорната култура са и преданията. Културата на разказване на истории прераства в поетичен диалог с реката (Т. Гимпъл). Търси се родината на Дунав – ако има реално такава (Л. Доналис), събрани са цветовете и светлинните ефекти на реката (С. М. Кайнц), анализирани са разнородните брегове и обграждането на реката от улици и природа (Е. Шмолмюлер). Изложбата дава указания и къде е открит първият музей на дакелите, къде са музеите на зъбите, на голфа, на пчеларството (Д. Таутскер).

Куратори на изложбата са проф. д-р Елизабет Швегер, проф. д-р Сабине Полак, проф. д-р Дубравка Лазич и Надежда Павлова, като те са и ментори на студентите при подготовката на проектите. Studio DAHD си партнира с Културния център на Горна Австрия, Министерството на науката, изследванията и изкуствата на Баден-Вюртемберг, Министерството на културата на България, Академията на изкуствата към Университета на Нови Сад и Федералното канцлерство на Австрия.

След премиерата си в Русе изложбата „Река в преход“ ще отплава в Нови Сад (Сърбия), ще продължи към Лудвигсбург (Германия) и ще бъде закотвена в Линц (Австрия) тази есен. Артистичните проекти ще бъдат показани и в „Книгата за бъдещето“, която ще е достъпна на уебсайта на CultPlatForm_21.


Списък на авторите и творбите в изложбата:

. Аника Шефер, Агнес Седлак (Германия) – „Химнът“ (The Anthem)
. Ружица Аня Тадич, Филип Клякич, Стефан Димич и Мария Саванович (Сърбия) –„Феята на Дунава“ (Danube’s Fairy)
. Карина Нимервол, Татяна Аранка Шинко (Австрия) – „Обърнатият мост“(Bottom-Up-Bridge)
. Линда Йероман (Австрия) – „Реката на младостта“ (The River Of Youth)
. Дебора Таутскер (Австрия) – „Нетрадиционните музеи“ (Unconventional Museums)
. Фабиан Пенцкофер, Агнес Седлак (Германия) – „Аз съм скритото наследство“ (I Am The Hidden Heritage)
. Лука Доналис (Германия) – „Изворът на Дунав“ (The Danube Spring)
. Денислав Стойчев, Екатерина Цолова, Ирина Христова, Христо Русев, Мариета Грошева (България) – „Кутии, пътуващи във времето“ (Time Travelling Boxes)
. Ева Шмолмюлер (Австрия) – „не|свързани“ (dis|connected)
. Томас Гимпъл (Австрия) – „Бележки“ (Notepads)
. Су-Мара и Юти Кайнц (Австрия) - „Атмосферата на Дунава, чувствен подход“ (Atmosphere Danube, A Sensual Approach)
. Юлиян Степер (Австрия) – „Скитникът: Музей в движение“ (The Vagabond: A Museum On The Move)

Ментори: проф. д-р Елизабет Швеегер, проф. д-р Сабине Полак, проф. д-р Дубравка Лазич, Надежда Павлова.

* Събитието е с вход свободен

Project co-funded by European Union funds (ERDF and IPA)
Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР и ИПП)

Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
14.05.2019 г. 11:54
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29632-river-in-transition-savremenno-izkustvo-s-aktsent-varhu-dunav-akostira-v-ruse