Изложби

"Някои страхове" - изложба живопис на Явор Костадинов

14 май - 9 юни 2019, Галерия "Васка Емануилова"

"Някои страхове" - изложба живопис на Явор Костадинов

Явор Костадинов 2019 - „Мрак“ 42x54 cm, акрилни бои върху платно

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Васка Емануилова”
представя

"Някои страхове"

Явор Костадинов

живопис

14.05. – 9.06.2019

Откриване: 14.05., вторник, 18 ч.

Изложбата на Явор Костадинов е необичаен автопортрет, съставен от образите на някои от неговите страхове и фобии. Тя е резултат от търпеливо вглеждане в себе си и то в онези зони на Аз-а, които обикновено отбягваме. Явор Костадинов се е обърнал към страховете си, за да извлече от тях образи и сюжети, до които иначе съзнателно пришпорваното въображение трудно се добира. Тоест младият художник се е обърнал към един по-стар и по-изобретателен художник в себе си, който работи непрекъснато, работи „на тъмно“, работи безвъзмездно, но чиито произведения повечето от нас не ценят и даже отбягват. По-младият художник се е отнесъл към творчеството на по-стария със симпатия, но и с лека непочтителност, превръщайки страшното в смешно. Така страховете са използвани като творчески ресурс и същевременно са укротени и дистанцирани.

Експозицията включва 25  живописни произведения и колажи, създадени специално за пространството на галерия „Васка Емануилова” – филиал на Софийска градска художествена галерия.

Куратор на проекта е гл. ас. Кирил Василев

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Явор Костадинов е роден през 1993 г. в гр. Пловдив. Завършва НХА София – специалност Живопис, бакалавърска (2016) и магистърска степен (2018), НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив (2012). 2015 г. учи в Accademia di Belle Arti di Brera. През 2018 г. осъществява две самостоятелни изложби в София - „Темпореално“ в галерия „Сердика“ и „Sickened but curious“ в галерия „Гешов“. Някои общи изложби в които участва са: (2018) „Отвъд повърхността“ - Национални есенни изложби Пловдив; „Спорът за реалността II - зала „Райко Алексиев“, София; „Шок и ужас“, Гьоте Институт София; (2016) Изложба на дипломанти от НХА в БКИ – Дом Витгенщайн, Виена, Австрия (2015); „Ancora nuovi segni“, Spazio Espositivo „Antonello da Messina“, Legnano, Италия. Има награди за млад автор от национални изложби (Габрово, Сливен, Монтана) и награда за живопис от конкурса на „Алианц“ България 2018.

 

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
13.05.2019 г. 15:43
Етикети:
живописЯвор Костадиновизложба
Някои страхове
Галерия „Васка Емануилова
Посетено:
1089
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29623-nyakoi-strahove-izlozhba-zhivopis-na-yavor-kostadinov