Изложби

Между родното и чуждото. Националната галерия представя Добри Добрев (1898-1973)

120 години от рождението на художника

Между родното и чуждото. Националната галерия представя Добри Добрев (1898-1973)

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
представя

Добри Добрев (1898-1973)

Между родното и чуждото

120 години от рождението на художника

14 май – 30 юли 2019

Откриване на 14 май, вторник, 18.00 часа, Двореца, пл. „Княз Александър І“

Изложбата включва над 100 картини и рисунки. Двата основни корпуса в нея са предоставени за участие от наследниците на художника и от ХГ „Димитър Добрович“ - Сливен. Съорганизатор е семейство Димитър Добреви.

Куратор е доц. д-р Ружа Маринска.

Партньори на проекта са Българският културен институт – Прага, Софийската градска художествена галерия, Националният военноисторически музей, ХГ – Стара Загора, ХГ – Казанлък, ХГ – Монтана, Националната художествена академия и частни колекционери. Проектът е подкрепен от Общински фонд „Култура“ – Сливен, „Е. Миролио“ ЕАД и Нов български университет.

В панорамата на българското изкуство на XX век Добри Добрев има свое място. В битовата картина, портрета и пейзажа той е създал десетки творби, белязани с високо качество и личен почерк. Изложбата по случай 120-годишнината от неговото рождение има за цел да представи най-значителното в неговото творчество, за да можем да го ситуираме в контекста и на фона на процесите в българското и европейското изкуство от епохата.

В движението за родно изкуство, магистрално определящо облика на културата ни в двете междувоенни десетилетия, Добри Добрев предлага своя версия, в която интересът към местния колорит и типаж са органично споени с мека поетичност и вживяване в човешкия свят. Познати и обикнати от детството, образите от Сливен и сливенския край не престават да го вълнуват и заживяват в зрелите му картини от 30-те години. Видяното в Чехословакия – чешките миньори и леярници, лъчезарният словашки цикъл – естествено съпътства българските му творби и допълва неговия образ в този върхов за Добри Добрев период. 

Високо оценен навремето като портретист, сега за първи път той е показан с представителни образци и може да бъде видян в целия спектър на артистични възможности на автора и варианти на жанра.

Голям цикъл рисунки, изпълнени в различни стилови похвати, но с неизменна остра наблюдателност и умение да хване душата на модела и мотива, убеждават, че пред нас е истински майстор на рисунката.

Пейзажите, които в късните години заемат все по-голяма част от творчеството му, изразяват преданата му любов към българската природа. Така видяно от дистанция, изкуството на Добри Добрев респектира с цялостност, последователност в търсене на свой път и високо живописно качество. Позволява ни да го сложим в реда на най-големите български художници от неговото време.

Доц. д-р Ружа Маринска

 

Автор: Национална галерия
13.05.2019 г. 16:02
Посетено: 626
Етикети: Добри Добрев, изложба, Национална галерия, 120 години от рождението на художника, Между родното и чуждото
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29618-mezhdu-rodnoto-i-chuzhdoto-natsionalnata-galeriya-predstavya-dobri-dobrev-1898-1973