Изложби

Изложба "Големите надежди. 30 години по-късно" - фотоархив на Иван Бакалов

14 май - 21 юни 2019, Регионален исторически музей - София

Изложба "Големите надежди. 30 години по-късно" - фотоархив на Иван Бакалов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Големите надежди. 30 години по-късно

Фотографии от емблематичните митинги в началото на Прехода

Фотоархив на журналиста и фотограф Иван Бакалов

Избрано от фотофонда на ФотоФабрика

14 май - 21 юни Регионален исторически музей, София
(бул. "България" № 39)

Сивият цвят на комунизма. Такива са фотографиите от първите митинги на Прехода, правени преди 30 години. С тях продължава и програмата на фестивала ФотоФабрика 2019 в опит да погледнем на миналото безпристрастно – като на артефакт и свидетелство за нашето настояще.

Изложбата с документални кадри на Иван Бакалов се открива на 14 май (вторник) от 18:30 ч. в Регионален музей за история на София – Експозиция за национално помирение. В нея са включени фотографии, които показват лицата от площада и лицата от ораторската трибуна на първите митинги след падането на Живков през ноември 1989 г. Месец на сътресения, дал начало на демокрацията, на много спорове и политическо противопоставяне и делене.

„Днес всички са разочаровани. Няма кой да напълни вече площадите, липсва и кауза, която да ги напълни…”, твърди авторът на фотографиите Иван Бакалов.

Иван Бакалов е журналист и фотограф. Завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”, „Менте и оригинали”, бил е постоянен автор на в. „Труд”, в. „Галерия”, сп. „Биограф” и др., водил е коментарни рубрики в списанията „Тема” и „Плейбой”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg, кадето работи постоянно и в момента.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред OnRoute 66”.

* * *

Шестият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

Изложбата е част от проекта "Фотомаратон" и се представя с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа" 2019 от Фондация "Фотофабрика“ в партньорство с Чешки център София.

Подробности за събитията, които ще се състоят по време на шестия фестивал ФотоФабрика: https://www.fotofabrika.org/bghttps://www.facebook.com/fotofabrika.festival

Автор:
Маргарита Енева
Публикация:
11.05.2019 г. 17:55
Етикети:
Иван Бакаловизложбафотографияфестивал ФотоФабрика
Големите надежди. 30 години по-късно
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29612-izlozhba-golemite-nadezhdi-30-godini-po-kasno-fotoarhiv-na-ivan-bakalov