Изложби

"Синя луна" - изложба на Димитър Каратонев в галерия "Париж"

Изложба живопис, 13-31 май 2019

"Синя луна" - изложба на Димитър Каратонев в галерия "Париж"

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"

представя

Димитър Каратонев

"Синя луна"

изложба – живопис

13-31 май 2019

*Официално откриване не се предвижда

На 13 май 2019 г. в галерия „Париж“ ще представи изложбата на младия, но вече утвърден художник Димитър Каратонев под името „Синя луна“. Експозицията ще съдържа двадесет и осем творби, като по-голямата част от тях ще са маслена живопис, а няколко картини ще бъдат акварели.

Димитър Каратонев завършва графика във Великотърновския университет и дълго време бе известен със своето графично творчество, но след известно време пренасочва творческите си търсения към живописта и в момента тя е с превес в неговото творчество. Именно по този начин в изложбата „Синя луна“ по един много интересен начин се съчетават графичното и живописното лице на автора. Картините представляват предимно пейзажи, които са далеч обаче от класическото разбиране за пейзаж. Наред с малките разхвърляни къщи, повечето от които се виждат от птичи поглед, зрителят ще се срещне и с едни графично изведени реки, кръгови кръстовища, малки хартиени лодчици, плуващи по тези линии-реки, както и самотно реещи се птици над няколко тополи. Понякога има розови облаци, а дъждът, разбира се, вали само под тях, понякога в края на селцето има малки кръгли езерца и, разбира се, често луната е синя. Нощта е отделен образ в картините на Каратонев, там цветовете са дълбоки и сложно живописно разработени, интензитета им е по-силен, по-мощен, а нощта е говореща, разказваща и красива.

Пейзажите на Каратонев са модерни и отговарящи на усещането ни за съвременност. Те са съчетали в себе си графичната изведеност на знака, като едновременно с това е показана невероятна дълбочина на цветовете и живописна разработеност на картината.

Усещането, когато се наблюдават тези творби, е от една страна за някаква самота и сякаш отдалеченост, но от друга, е като че ли за някакъв много мил и топъл спомен. Сякаш тези пейзажи са моментни снимки на детски летни ваканции, които са останали в съзнанието със своето усещане за щастие, свобода и малко мистичност.

Изложбата може да се разгледа в галерия „Париж“ до края на месец май 2019 г., както и онлайн в сайта на галерията.

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
11.05.2019 г. 15:30
Посетено:
919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29611-sinya-luna-izlozhba-na-dimitar-karatonev-v-galeriya-parizh