Изложби

„Има нещо гнило в Рая" - изложба на Искра Благоева

13 май - 03 юни 2019, Галерия +359

„Има нещо гнило в Рая" - изложба на Искра Благоева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Има нещо гнило в Рая"

Самостоятелна изложба на Искра Благоева

13.05. – 03.06.2019

Откриване: 13.05., 18:30 ч.
Галерия +359, ул. "Галичица" 21, София

 
Куратор Владия Михайлова

Гостуващ проект в изложбата: „Пет години и пет месеца", филм по действителен случай с режисьори Андрей Гетов и Неда Соколовска
 
Изложбата на Искра Благоева е резултат на едногодишно проучване на темата за жени убийци, което се превръща в художествен проект за насилието като разрастващ се проблем на съвременното общество. Без изрично да подчертава, че се занимава със ситуацията в България авторката използва случаи именно от страната, като с това по недиректен начин коментира актуалните проблеми у нас. Искра Благоева се занимава с темата, опитвайки се да вникне в психологията, социалните обстоятелства и обществената реакция на редица случаи, оповестени от неправителствени организации и/или публикувани в пресата. Резултатът от това изследване е настоящата изложба, в която са показани картини, обекти и документи в цялостно изградена специфична среда в пространството на Водната кула. Изложбата има вида на голяма инсталация, в която отделните елементи съставят общия смисъл. Зрителите са водени от авторката през темите за престъплението, светостта, изповедта, изкуплението посредством съмнението за това, къде е границата между жертва и насилник, какво избираме да видим и с какви обществено споделени стереотипи живеем.
 
Специален гостуващ проект в изложбата е филмът по действителен случай „Пет години и пет месеца" на Андрей Гетов и Неда Соколовска. Филмът е резултат от сътрудничество между Студио за документален театър VOX POPULI и БХК и представя споделената история на жена, изтърпяла присъда в Сливенския затвор.
 
Текст от куратора Владия Михайлова:
 
Изложбата „Има нещо гнило в Рая" на Искра Благоева се занимава с една колкото болезнено актуална, толкова и вечна тема – темата за насилието. Художничката продължава да изпитва представите за жената, да разиграва алтернативи и да провокира всеобщите, установени разбирания за „женското" като в случая се занимава с малко популярния и неблагоприличен образ на жената-убийца. В основата са истински житейски истории като нееднозначни разкази, които подобно на самия живот объркват собствените ни преценки. В тях можем да открием жените едновременно в ролята на насилника и на жертвата. Без сантименталност или съжаление Искра Благоева превръща тези документи в отправна точка за далеч по-сложни въпроси: как днес медиите и институциите (си) представят жената; къде е границата на това, което можем да изречем; кое се възприема за нормално и кое не; какъв е изборът, който човек може да направи; защо жертвите се превръщат в насилници и кога насилниците са реални жертви; както и къде в „спектакъла" на насилието се намираме самите ние. Това е една изложба, която използва скандалното и дори ужасното, за да се обърне към позабравената роля на изкуството да говори за човешкия избор, за етиката, за светците и за грешниците. Преосмисляйки вековната културна традиция от позицията на мъжа да се говори за човечеството, изложбата на Искра Благоева поставя в центъра жената – онази Ева, която е извечно виновна за човешкото грехопадение и която с цялата си противоречивост се обръща към съвременността.

 

◊ ЗА АВТОРА

Искра Благоева (р. 1978) живее и работи в София. Завършила е магистратура по „Живопис" в Университета по приложни изкуства във Виена. Работи в различни области на съвременното изкуство - живопис, обекти, инсталации. Участва в групови изложби и международни форуми, сред които: „Коли, дзверове и пейзажи", 2018, заедно с Михаил Новаков в галерия „+ 359", Водна кула, Лозенец, София, „Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея", 2017, Софийска градска художествена галерия; „Червено", Национална художествена галерия, София, 2016; vienna contemporary, 2015; Imago Mundi, Fondazione Cini, Венеция, 2015; „Внимание: Прясна боя!", Софийска градска художествена галерия, 2015; „Несъгласие", Център за съвременно изкуство „Баня Старинна", Пловдив, 2014; Grad Salon, European Center for Culture and Debate GRAD, Белград, 2014; Изложба на номинираните за наградата БАЗА, СГХГ, 2013; "Близо, по-близо, заедно", Sofia Contemporary 2013; „Tierisch", Haus der Kunst, Мюнхен, 2011. Сред самостоятелните й изложби са: „Тhe last suffer", София, 2017; „Never Forever", галерия ИСИ-София, 2015; „След ябълката в тревата", галерия "Васка Емануилова", София, 2012.

Автор:
Галерия +359
Публикация:
09.05.2019 г. 15:44
Етикети:
Искра БлагоеваизложбаГалерия +359
„Има нещо гнило в Рая"
Посетено:
969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29596-ima-neshto-gnilo-v-raya-izlozhba-na-iskra-blagoeva