Изложби

"Луна за всички държави" - рисунки, стихотворения и автопортрети

Изложба на деца от Женския пазар

"Луна за всички държави" - рисунки, стихотворения и автопортрети

 

◊ ПОКАНА

Павилион 19: място за игра: семейство и училище
и
Центърът за култура и дебат „Червената къща"

представят 

Луна за всички държави

рисунки, стихотворения и автопортрети

Изложба на деца от Женския пазар

 

10 май (петък) 2019 год.

14.00-18.00 часа

при детската площадка на Женския пазар

 

„Луна за всички държави“ е поетичен опит на децата да назоват изложбата от свои рисунки, стихотворения и автопортрети - изработени в ателието по изкуства към "Павилион 19: място за игра: семейство и училище". Младите автори са обитатели на Женския пазар в София. Името на изложбата е дадено от тях в работата им с абстрактни картини. Процесът на изработване е изцяло спонтанен и воден единствено от възникващата групова динамика и начините, по които всяко дете се изразява по темата на определена задача. Луната, вероятно и като алегория на майката и стремежа към по-голямата общностна група, се оказва фокус в цялата детска артистична поредица. В търсене на „държавата“, в която опитът от преживявания бива зачитан. Ето как една луна и една държава могат да се озоват едновременно в заглавието на една изложба.

На 10 май 2019 год. от 14.00 до 18.00 часа работите на децата ще бъдат изложени и могат да бъдат видени край детската площадка на Женския пазар. Авторите им ще представят тях и себе си пред посетителите – близки, далечни и случайни. Всеки посетител би могъл да прибави към изложбата нещо свое, използвайки същите техники, с които децата са работили.

След представянето на Женския пазар, всички произведения ще бъдат изложени в галерия за съвременно и модерно изкуство DSH.

* * *

„Павилион 19: място за игра: семейство и училище" е модел за работа с деца и младежи от района на Женския пазар чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа. През 2019 година "Павилион 19" насочва усилията за завръщане на децата в училище и работа със семействата им с цел подпомагане процеса на отглеждане и израстване на децата в най-голям риск. Артисти, учители, социални работници и психотерапевти работят в ателиета по изкуства и по социални умения.

Женският пазар – едновременно събирателен образ на социалните и непреодолими икономически различия в обществото ни и притегателен център и надежда за по-добър живот за мнозина. Пъстра група от новодошли, преминаващи и традиционни обитатели, която има свои правила и закони на съществуване. С това събитие опитваме да окажем подкрепа за създаване на по-добра среда и перспективи за развитието на децата, чието детство, понякога и живот, се е случило да преминава там.

„Павилион 19: място за игра: семейство и училище" работи с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура - Програма „Социално ангажирани и общностни изкуства“ и на Програма „Европа 2019“ на Столичната община, в партньорство с Гьоте-институт България, „Пазари „Възраждане“ ЕАД и СО Район „Възраждане“.

 

За контакти: Александрина Алексова – Координатор

M: +359(0)899431493 / Е: pavilion19@redhouse-sofia.org / www.redhouse-sofia.org

Автор: Център за култура и дебат "Червената къща"
08.05.2019 г. 13:32
Посетено: 848
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29585-luna-za-vsichki-darzhavi-risunki-stihotvoreniya-i-avtoportreti