Изложби

Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров откриват изложба в Пловдив

„Презареждане“ в галерия SPS

Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров откриват изложба в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

На 8 май 2019 г., сряда, от 18 часа, тримата майстори на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров ще открият изложба в SPS, единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия (във фоайето на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3). Експозицията с името „Презареждане“ включва 23 платна.

Картините на Аспарух Сърбов се отличават с характерен рисунък, навяващ спомени за лятото, разнасящ очарованието на сгушените градски къщи, осветени от романтични улични лампи. Творецът от Асеновград е ученик на големите български художници Коста Форев и Георги Ковачев. Работи в областта на реалистичната живопис, като развива свой собствен разпознаваем стил, постигайки баланс между цветност и композиции. В някои от творбите тоновете са по-искрящи, в други по-приглушени, подвластни на моментната емоция на своя създател. Авторът има зад гърба си над 50 самостоятелни и колективни изложби и десетки участия в национални и международни пленери.

Геракси Гераксиев е ученик на големия творец Йордан Москов, а Ангел Михайлов е художникът, който му вдъхва увереност, че Геракси има талант. Авторът притежава много специфичен почерк, трайно обвързан с реалистичните форми на живописно изразяване. В прекрасните натюрморти залага дълбок философски замисъл, закодира своите послания към зрителя. Негови творби са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Белгия и Великобритания, дори и в Южна Африка.

„Повелителят на биковете и конете“ Иван Чакъров завършва НХА със специалност „Живопис” при проф. Теофан Сокеров. Преподавател е в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, Пловдив. Различните ракурси на животните в платната му пресъздават една ситуация на постоянна корида и зрителят се чувства приобщен към този страстен свят. И ако биковете в творбите му са символ на сила и страст, то в картините му с коне се долавя устременост, възвишеност, благородство. Иван Чакъров е носител на две награди за живопис от Академичния конкурс „Марин Уста Генов”.

Изложбата „Презареждане“ ще може да бъде разгледана до средата на юни в денонощната галерия SPS, Пловдив.

Автор: Катя Стайкова
07.05.2019 г. 14:46
Посетено: 1731
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29581-asparuh-sarbov-geraksi-geraksiev-i-ivan-chakarov-otkrivat-izlozhba-v-plovdiv