Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Живко Мутафчиев с „Романтичните видения на един Бонвиван“

Изложба живопис, 10 май - 5 юни 2019 г.

Арт галерия Le Papillon представя Живко Мутафчиев с „Романтичните видения на един Бонвиван“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Живко Мутафчиев / Zhivko Mutafchiev
с
„Романтичните видения на един Бонвиван“
„The Romantic Visions of a Bonvivant

Изложба живопис от 10 май до 5 юни 2019

 

 Истинската тайна на щастливия живот е да изпитваш удоволствие от малките неща в ежедневието“.
Уилям Морис

 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да ви поведе из „Романтичните видения на един бонвиван“ от 10 май до 5 юни 2019 г., добили осезателен образ върху платната на талантливия художник Живко Мутафчиев.  В експозицията ще бъдат представени 21 платна, отвеждащи ни в свят на чувственост, удоволствие, артистизъм, авантюризъм и ексцентричност.

Експресивният живописен стил на Мутафчиев ще ни потопи в насладата от живота, във вътрешния мир на „този, който умее да живее безгрижно“, „този, който създава еликсира, пипера на живота“. Ние сме това, с което се храним и това има пряка връзка с любовта към живота. Без значение как се подхожда към храната - между другото или като проявим внимание и изобретателност, или да й се радваме по сто начина, ключовата дума е ЛЮБОВ. Поради факта, че храната е наше ежедневно доживотно занимание, в отношението ни към нея личи какви сме, откъде идваме, дори накъде отиваме. Храната е лесно осъществимо пътешествие (понякога в чужбина, понякога в детството, понякога във въображението), но и интимност, и споделеност, защото тогава сетивата тържествуват. Връзката храна–живот е очевидна и именно затова за съвременния човек тя е не само необходимост, а желание да се превърне в радост, медитация, грижа, близост, игра, приложна магия, делнична алхимия. Тя ни помага да направим така отличаващата се от животинския инстинкт човешка крачка на осъзнато удоволствие. 

И за тази крачка ни разказва Живко Мутафчиев, който посредством завладяващия колорит в картините си ни води по пътя на насладата от живота, от храната, от привидно обикновените детайли. Той е един истински епикуреец не само на рисунката и живописта, но и на сетивата. Мутафчиев е от най-изявените съвременни български художници, безспорен майстор на колорита, на фината линия, на графиката, на експресията. Автор, който обича да експериментира с живописната техника, развивайки силно разпознаваемият си за много колекционери почерк. Индивидуалността му е отличителна, а стилът му завладяващ вниманието на зрителя. Живко Мутафчиев рисува на границата на реалното и абстрактното. Създава света на своите герои, използвайки всички нюанси при разлагането на цветовете, а контрастите засилват различните емоционални състояния, които авторът внушава. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане и наслояване на боите за постигне на светлина и усещане за движение и динамика. Автентична характерна черта на автора са положените с тънка четка линии, въздействащи на въображението на зрителя като закодирани текстови послания.

А посланието на Мутафчиев откриваме не само в платната, но и буквално в имената на картините - „Само за ценители“, щедро поканени на „Романтична вечеря“ „На бялата маса“, за да споделяме моментите, които ни карат да се чувстваме живи. Цялата изложба акцентира на убеждението колко прекрасен е светът, подсеща ни да мечтаем и да експериментираме в живота с любов.

Заповядайте на откриването на изложбата на 10.05.2019 (петък) от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. "Драгоман" 12 за едно своеобразно пътешествие в света на чувствената наслада от живота, така както може да го направи един истински Bon Vivant.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Живко Мутафчиев е роден през 1967 г. в Айтос. През 1986 г. завършва Художествена гимназия в Казанлък, а след това Художествена академия в София в класа на проф. Стоян Стоянов. 

Художникът работи в областта на  живописта и графиката, като участва в множество  изложби в България и чужбина. Работи с галерии в Германия, Франция, Холандия, САЩ,  където представя самостоятелни изложби и участва в общи експозиции.

От 1993 г. е член на фондация “Taylor”, Париж.

Негови творби са собственост на Националната художествена галерия – София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло – Франция, частни колекции в Австрия, Германия, Швейцария, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ, Великобритания, Русия, Испания.

През 2006 г. печели първа награда в конкурс на тема Комуникация, обявен от Телеком “HTP” и “Sparkasse Hannover” и “Kreissparkasse Peine” – Германия.

2010 – Еxcellent prize на IV Международна изложба екслибрис Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);

2011 – Еxcellent prize на V Международна изложба екслибрис Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);

2012 – Втора награда на Международна изложба екслибрис от Art Gallery ZiAn, Пекин (Китай);

2017 – Наградата на публиката на X Международно Триенале на графиката Chamalieres

Живее и работи в София.

 

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
07.05.2019 г. 16:16
Посетено:
1431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29579-art-galeriya-le-papillon-predstavya-zhivko-mutafchiev-s-romantichnite-videniya-na-edin-bonvivan