Изложби

"Испания - мечта и вдъхновение" - изложба в Исторически музей - Дупница

По повод 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

"Испания - мечта и вдъхновение" - изложба в Исторически музей - Дупница

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национален литературен музей

Къща музей „Димитър Димов“

представят в Исторически музей – Дупница

изложбата

Испания – мечта и вдъхновение

На 9 май 2019 г., от 17,00 ч., в Исторически музей – Дупница ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Испания – мечта и вдъхновение“, която се експонира по повод 110-годишнината от рождението на Димитър Димов. Документалните пана, чрез архивни материали от фонда на Къща музей „Димитър Димов“, представят различните аспекти от връзката на писателя с Испания: детската му мечта, научната специализация в Мадрид, срещата с испанската история и култура и отраженията в неговото творчество по-късно.

Димитър Димов, един от най-значимите писатели на модерната българска литература, през целия си живот е страстен почитател на Испания. Интересът към тази страна датира от ученическите му години – като любопитно четиво, преминава през изучаването на езика, запознаване с историята и културата и достига своята връхна точка при истинската среща с Испания.

През 1943 г., като асистент по ветеринарна медицина в Софийския университет, Димитър Димов е изпратен на едногодишна специализация в института „Рамон и Кахал“ в Мадрид. Връщайки се в България, под въздействие на преките си впечатления, Димитър Димов създава може би най-хубавия си и безспорно емблематичен за творчеството му роман – „Осъдени души“, който носи на своя автор пълно литературно признание. Испания вдъхновява писателя и за най-зрелия му разказ – „Задушна нощ в Севиля“, най-популярната му драма – „Почивка в Арко Ирис“ и три пътеписа, в които намираме картини, нарисувани от изящен художник на словото и с размислите на философ.

На откриването на изложбата посетителите ще имат възможност да видят и филма „Триптих за Димитър Димов“ (2006 г.) – първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Разказът е илюстриран с архивни материали от богатия фонд на музея и оживен от спомените на най-близките му хора. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков.          

Изложбата, която ще гостува в Исторически музей – Дупница до края на юни 2019 г., ще бъде представена от д-р Милена Катошева, гл. уредник на Къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.

 

Автор: Национален литературен музей
07.05.2019 г. 13:40
Посетено: 480
Етикети: Димитър Димов, Национален литературен музей, Исторически музей Дупница, Изложба "Испания - мечта и вдъхновение
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29577-ispaniya-mechta-i-vdahnovenie-izlozhba-v-istoricheski-muzey-dupnitsa