Изложби

Изложба „Българските азбуки“

Посветена на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

 
◊ ИЗЛОЖБА "БЪЛГАРСКИТЕ АЗБУКИ"

Изложбата „Българските азбуки“ се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина, и се посвещава на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий. През 2019 година (на 14 февруари) се навършиха 1150 г. от успението на св. Кирил – един от най-бляскавите умове на Средновековието.

Изложбата „Българските азбуки“ се състои от 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука. Изложбата включва и четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“, като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Официалното представяне на изложбата „Българските азбуки“ се състоя на 2 май от 11 часа в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“).

Проф. Марияна Цибранска-Костова от Института за български език при Българската академия на науките разказа накратко за изложбата и даде думата на проф. Елка Мирчева от Института за тържествено слово.

Приветствия поднесоха: проф. Славия Бърлиева, директор на Кирило-Методиевския център към Българската академия на науките, проф. Анна-Мария Тотоманова, ръководител на Катедрата „Кирилометодиевистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и проф. Анисава Милтенова, ръководител на Секцията „Стара българска литература“ към Института за литература при Българската академия на науките.

Доц. Явор Милтенов от Института за български език при Българската академия на науките завърши тържественото събитие, като прочете откъс от произведението на Черноризец Храбър „За буквите“.

Времетраене: 12.00 на 30 април – 17.00 на 13 май 2019 година

Място: Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“)

Организатор: Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.05.2019 г. 11:21
Етикети:
Българска академия на науките
Институт за български език
Изложба „Българските азбуки“
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29563-izlozhba-balgarskite-azbuki