Изложби

Фотографска изложба "Папа Франциск в Светите земи"

25 години дипломатически отношения между Държавата Израел и Светия престол

Фотографска изложба "Папа Франциск в Светите земи"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фотографската изложба „Папа Франциск в Светите земи“, по повод апостолическото посещение на папа Франциск в България и 25 години дипломатически отношения между Държавата Израел и Светия престол, ще бъде представена на 10 май 2019 г., петък, от 11:30 ч. в Хотел Хилтън София (лоби). Събитието е организирано от посолството на Израел в София. Изложбата е отворена за посещение между 3 и 10 май 2019 година.

През 2019 година се навършват 25 години от установяването на дипломатически отношения между Светия престол и Държавата Израел. По времето на понтификата на папа Йоан Павел II, на 30 декември 1993 година, в Йерусалим, се сключва историческото Основополагащо Споразумение между двете страни.

Посещението на папа Франциск в Светите земи през май 2014 не е първата папска визита в Израел - Павел VI посещава Йерусалим през 1964 година, Йоан Павел II посещава Израел през 2000 година, а папа Бенедикт XVI - през 2009 година. 

Визитата в Израел преди 5 години е първото официално пътуване извън Ватикана на папа Франциск след възкачването му на Светия престол на 13 март 2013 г. По време на обиколката си в Светите земи папата се помоли пред Мемориала на жертвите на терористични актове в Израел и отдаде почит на жертвите на Холокоста в мемориалния комплекс Яд Вашем (в Йерусалим). Решението му да поднесе венец на гроба на Теодор Херцл - един от бащите основатели на Държавата Израел - е жест с голяма символична и политическа стойност за признаването и утвърждаването на връзката между еврейския народ със земята на Израел. Тази трета официална папска визита след установяването на дипломатически отношения е още една крачка към превръщането на тези посещения в традиция.

Представените фотографии са част от официалната колекция от посещението на папа Франциск в Светите земи.

Автор:
Емилия Карабоева
Публикация:
30.04.2019 г. 11:43
Етикети:
годишнинаИзраелфотографииизложба
Светия престол
Йерусалим
папа Франциск
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29524-fotografska-izlozhba-papa-frantsisk-v-svetite-zemi