Изложби

Галерия "Артур" представя "Завръщане / Homecoming"

Самостоятелна изложба на Иванка Минчева

Галерия "Артур" представя "Завръщане / Homecoming"

◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на

изложбата "Завръщане / Homecoming"

Иванка Минчева

14-31 май 2019

Откриване на 14.05.2019, вторник, 18.00 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

 

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур представя самостоятелна ретроспективна изложба „Завръщане / Homecoming” на Иванка Минчева.

Подбраните за тази ретроспекция творби жанрово представляват медална скулптура, а естетически са вълнуваща поредица от изящни малки релефи.Те разказват истории, връщат спомени, провокират размисъл, будят съпричастие.

Иванка Минчева е автор със значително международно признание. След завършване на специалност Изящна скулптура в Националната художествена академия има десетки участия в национални изложби. От 1993 г. живее и работи във Вирджиния, САЩ. Дългогодишното й богато творчество е удостоено с десетки международни награди, между които  най-високата американска награда за изключителни постижения в областта на медалната скулптура.Творби на Иванка Минчева са притежание на редица престижни музеи и галерии в САЩ и Европа, между тях Британския музей в Лондон, музея „Пушкин” в Москва, Ермитажа в Петербург, Нумизматичния музей в Ню Йорк и пр.

Названието на настоящата експозиция „Завръщане / Homecoming” има нееднозначно звучене. Завръщане е реално действие след дълго отсъствие от българската творческа сцена към дългоочаквана среща с родната публика. Но завръщането е преди всичко чувство – дълбоко и лично, повтарящо се многократно като носталгичен полъх, усещане за неразривна връзка с корените.

Изложбата – прекрасна мозайка от художествени медали е ретроспекция на емоции, плод на богат и силен творчески дух.

Изложбата ще продължи до 31.05.2019 г.

 

◊ ЗА АВТОРА

Иванка Минчева завършва НХА през 1974 г. – специалност „Изящна скулптура” в класа на проф. Борис Гондов. След дипломирането си участва активно в десетки национални журирани изложби, предимно с портрети и малка пластика. В областта на монументалната скулптура реализира редица творби в страната. Произведения на авторката притежават Националната галерия, СГХГ, галериите в Шумен, Хасково, Габрово, Монтана, Ямбол, Попово и др.

Истинско международно признание Иванка Минчева получава през 80-те години, когато се насочва в областта на медалната скулптура. Първата й самостоятелна изложба е в София през 1983 г. Оттогава има десетки самостоятелни изложби в България, Европа и САЩ. През 1988 г. е поканена да представи творчеството си с лекция пред Конгреса на Британското дружество за медално изкуство. Следват участия в симпозиуми и международни изложби по целия свят:  Англия, Унгария, Германия, Русия, Финландия, Словакия, Франция, Швейцария, Япония, Португалия, Белгия, Канада и др. През 1993 г. представя своето изкуство в „The Mall”на Трафалгар, галерия на Кралската академия в Лондон с първата самостоятелна изложба на съвременен медал в Лондон. Британският критик Теренс Мулали в специализирано издание прави селекция на 20-те най-добри медали за втората половина на ХХ век, между които и „Гост” на Иванка Минчева.

Иванка Минчева е автор на множество поръчки за отличия: значки, медали, статуетки, връчвани на изтъкнати спортисти, учени и политици.

Художничката не се ограничава в материалите, с които работи. Освен традиционния метал – бронз и месинг, тя ползва за своите релефи порцелан, топено стъкло, гипс, инкорпориран с природни материали - миди, камък и пр.

През изминалите години за своето творчество получава над 15 международни награди, както в Европа, така и в САЩ. През 2010 г. е удостоена с най-високата американска награда за изключителни постижения в областта на  медалната скулптура. Наградата е за цялостно творчество - връчена от Американската Нумизматична Асоциация.

Творби на Иванка Минчева притежават Британският музей в Лондон, музеят „Пушкин” в Москва, Ермитажа в Петербург, Нумизматичният музей в Ню Йорк, „Charles Taylor Art Center” в Хемптън, десетки музеи и галерии и стотици частни колекции в целия свят.

От 1993 г. живее и работи във Вирджиния, САЩ. Член е на FIDEM - Международната федерация за медално изкуство и AMSA – Американската асоциация за медална скулптура. Пътешествията са голямата й страст – посетила е 35 държави.

 

Автор:
Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
Публикация:
29.04.2019 г. 16:59
Етикети:
ретроспективна изложбаживописизложбагалерия Артур
"Завръщане / Homecoming"
медална скулптура
Иванка Минчева
Посетено:
1009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29518-galeriya-artur-predstavya-zavrashtane-homecoming