Изложби

Фестивал за съвременно изкуство: Product, Варна 2006

Гостуване в София

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивал за съвременно изкуство Рroduct, Варна 2006 гостува в София с помощтта на Център за култура и дебат „Червената къща”, Френски културен институт, Министерство на културата.

Във верижна реакция стартира в София презентацията на Международния фестивал на съвременното изкуство Product 2006. В две седмици в три позиции фестивалът ще увеличава своята публика.


◊ КОГА И КЪДЕ

От 2 ноември до 7 ноември представянето на акценти и филмова програма е в Центъра за култура и дебат „Червената къща”,
от 6 ноември до 13 ноември Фестивалът гостува във Френския културен институт със селекция от участието на френските участници,
а в Министерство на културата, зала „Средец”, представянето започва на 13 ноември и продължава до 16-ти. Там ще бъдат представени видео, инсталации, принтове.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

И трите организации са партниращи страни на международния фестивал за съвременно изкуство Product 2006, който се проведе през май във Варна. В него взеха участие над 40 твроци от 10 държави от три континента. Над 2 000 души посетиха това авторитетно събитие от страната и чужбена, като в т.ч. са над 150 акредитирани журналисти от печатните и електронни медии, художници, интелектуалци, представители на държавни и частни културни институции и др.

Представянето на Международния фестивал на съвременните изкуства Product идва в отговор на засиления интерес на публиката и институциите от София. Представянето цели да покаже креативността на културната среда извън столицата, в контекста на кандидатурата на град Варна за европейска културна столица през 2019 г., както и да фокусираме върху детайли от фестивалната програма, представяйки я пред столичната публика, като по този начин създадем добра визия за фестивала и увеличим възможностите за партньорства с артисти, институции и социално ангажирания бизнес. Това представяне в София ще даде възможност да мултиплицираме постигнатите резултати на Фестивала, както и ще допринесе по-широк кръг публика да кореспондира с творбите на участниците и да привлече по-голямо аудитория от съмишленици.


◊ КРАТКА ИСТОРИЯ

Фестивалът за съвременно изкуство Product се състоя от 27 май до 9 юни във Варна. В него взеха участие над 40 млади, независими творци от Австрия, България, Германия, Италия, Китай, Корея, Люксембург, Мексико, Перу, Франция, Холандия и Швейцария. Фестивалът се превърна в работилница за креативност и лаборатория за обмен на идеи, визии и гледни точки.

. Темата на това издание бе „Разделените нации”. Изложбената програма на Фестивала бе придружена от презентации на отделни автори и творби. Показана бе специализирана филмова програма, която съпоставя светоусещането на творци с различни гледни точки към съвременните събития, като първоначалната концепция бе да се представят готови продукции от Европа и България, които отразяват най-новите тенденции във водещите артфилмови фестивали – документалния филмов и видео фестивал в Касел, Германия; Видео Фресноа, Франция, и др. Представена беше и филмова програма, селектирана от  Центъра за култура и дебат „Червената къща” – София.

. В програмата на Фестивала бе включена и теоретична част, в която гост-лектори споделиха изследванията си за съвременните културни процеси. Чуждестранните гост-лектори - Барбара Хайнрих от Германия и Крис Торч от Швеция, представиха съответно академичната гледна точка и тази на неправителствения сектор, а Руен Руенов и Весела Ножарова поставиха проблемите на съвременното изкуство в български контекст.

. Акцентът на това издание на Фестивала беше откриването на Музей за съвременно изкуство. Стартовата колекция бе от творби, участвали в предните издания на Фестивала и отразяващи свежите арт идеи от Европа през последните години.

. Местата за провеждане на събитията на фестивала, които са различни всяка година, винаги са емблематични за градската култура на Варна. За тази година център на Фестивала бе ресторант „Морско казино” и градината към него, други фестивални позиции бяха Градска художествена галерия и галерия БУЛАРТ.

Над 2000 жители и гости на Варна посетиха отделните събития на Фестивала, в това число акредитирани представители на средствата за масови комуникации, творци, представители на водещи културни институции от страната и чужбина. Посетителите на филмовата програма бяха над 500, а посетителите на теоретичната част над 300 души.

. Партньорите, с чиято институционална и финансова подкрепа се проведе Фестивалът, са:
Община Варна, Швейцарска културна програма – България, Френски институт – София, Център за култура и дебат “Червената къща” - София, Нов български университет, Галерия за графично изкуство, Национален фотографски салон, Градска художествена галерия – Варна, галерия Буларт, Културен център – “Б&Г – Бошнаков и Грюндер”, Документален и видео фестивал – Касел, Министерство на културата, М–тел, К&К електроникс, Нафтекс, Феста холдинг, МАГ студио, Призма – светлинни решения, вила Сагона, книжарница Слънчоглед, ресторант Къщата, вода Горна Баня, Младежки дом - Варна и Обсерватория - Варна.

. Екипът на Фестивала:
Йордан Ганевски – директор,
Милен Кръстев (Германия, България) - артистичен директор на Фестивала,
Ефросина Пенева - директор визия,
Дора Дончева - директор комуникации,
Здравко Тотинов - технически директор,
Петър Костадинов – координатор.

Фестивалът за Съвременно Изкуство „Продукт” е проект на Център за визуална култура „КЕРА”, Варна.


◊ ПРОГРАМА НА ПРЕДСТАВЯНЕТО

02 ноември – 07 ноември    
Център за култура и дебат “Червената къща” 

Начало: 2 ноември от 18.30 ч.
Всеки ден без неделя и понеденик от 15.00 до 19.00 ч., зала “Гъливер”, зала “Безименна”.

Изложбата представя фотографии, инсталации, видео,  принтове на Луанг Янг (Китай), Луис Гонзалес (Мексико), Арне Вит (Германия), Веселин Василев, Пламен Бончев (Германия/България), Цветан Кръстев (България), Светлозар Симеонов (Франция/България), Михаел Блюме и Ханс Швенденер (Австрия), Норберт Цемер (Германия), Руща Луна (Перу/Франция).

6 и 7 ноември (понеделник и вторник), 18.00 ч.
Червена зала

Представяне на филмовата и видео програми, съпътстващи фестивалната програма на Рroduct 2006.

6 ноември, 18.00 ч. - Киното във Френоа - „Говор с акцент”

. По-късно
Ерик Орио - филм, 16 мм, черно-бял, 10 мин., 1998
. Липсващото време
Лоран Грасо - видео, 2002
. Адмош
Ерик Пеле - филм, 16 мм, 6.30 мин., 2004
. Тотем
Майдер Фортюне - бетацифрово видео, 10 мин., 2001
. Шамони
Валери Мрежен - филм, 35 мм, 13 мин., цветен, 2002
Откъс от филма
. Историите на петното I
Мари-Лор Казен - филм 35 мм, звук DOLBY SR, цветен, 10 мин., 2003
. Терен за съблазняване
Грег Смит - серия от 5 пърформанса на открито и видео инсталация, 20 мин., 2004
. Нощни пейзажи
Анри Сала - филм, 16 мм, 11 мин., 1999
. Дневник от Сертао
Лора Ербе - филм, 35 мм, черно-бял и цветен, 14 мин., 2003
. Пентименти
Каролина Сакел - цветен филм, 9 мин., 2004
. Ентропия
Жером Тома - филм, 35 мм, черно-бял, 10 мин., 2002

Със симултанен превод и английски субтитри.

7 ноември, 18.00 ч. – Фестивал на документални и видеофилми, Касел, Германия, селекция на наградените филми, “Златен ключ”

. Nach dem Fall... (След падането...)
Марсел Вис
Швейцария, 2005, 28.30 мин., английски субтитри
. Vater und Feind (Баща и враг)
Сузане Йегър
Германия, 2005, 58 мин., английски субтитри
. Counter (Броене в обратна посока)
Фолкер Шрайнер, Германия, 2004, 6.30 мин.
. Оркестър
Денис Фезър, Германия, 2004, 4 мин.
. Klappling
Франц Ванер, Хайнц Гайгер, Германия, 2004, 5.45 мин.
. Wir sind dir treu (Ние сме ти верни)
Михаел Кох, Швейцария/Германия, 2005, 9 мин.
. Ego sum Alpha et Omega
Йан-Петер Майер, Германия, 2005, 7 мин.
. Братовчед братовчедка
Мария Мор, Германия, 2005, 19.32 мин., английски субтитри
. Promenade d’après-midi (Разходка следобяд)
Клер Уалка, Германия, 2005, 2.30 мин.
Рафаел Ваал, Германия, 2005, 6.30 мин.
. Кутия за комари
Оливер Кункел, Германия, 2004, 10.42 мин., английски субтитри
. Подходящ да изпълва
Андреа Кьолер, Германия, 2005, 4 мин.
. Биг Бен в Сибир
Бетина Себек, Великобритания/Германия, 2005, 10 мин., английски субтитри

06 ноември – 13 ноември 
Френски културен институт
Начало - 6 ноември от 18.30 ч.

13 ноември – 16 ноември Министерство на културата, зала “Средец”
Начало - 13 ноември от 18.30 ч.
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
03.11.2006 г. 09:18
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2951-festival-za-savremenno-izkustvo-product-varna-2006