Изложби

Носталгия

Колективни спомени, представени чрез бижута, текстил и изображения

Носталгия


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев представя
Носталгия - проект на Цветелина Алексиева, Николай Сърдъмов и Лили Плоскова


◊ КОГА И КЪДЕ

От 7 ноември до 7 декември 2006
Галерия Сариев, Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Когато трима автора от Изтока погледнат назад към детските спомени през голямото Днес, виждат много малки неща, неща, куриозно смешни или просто вечно хубави. Теми, които всеки познава и си спомня, колективни истории, които те превръщат в авторско произведение и личен разказ. Произведение, приело облика на колие, портмоне, брошка или чанта, чието носене обживява спомена и го връща отново в ежедневието.

Тук те се наричат Лили, Цвети и Ники – както се вижда на портретните им снимки и както мама им казва. Лили, Цвети и Ники интерпретират символите на миналото (пръстен модел Бадем, покривчици на една кука, вътрешна гума на колело, култовия шал лисица, луксозните найлонови торбички, използвани от бабите ни за многократна употреба, матрьошки, марки от 5. Конгрес на Партията, неизменните мушами), използвайки детските игри на рязане, слепване и наново компилиране, принципите на прекопиране и заместване на функцията на един предмет с друг.

Получените обекти – лични мини модели на общата история – събират 5 теми или обекта важни за тях:

1. Да живеят бабите!
Ники работи с вечните бабешки модели на пръстени, превърнати в нови форми - опулентни брошки. Цвети работи с плексиглас, в който сложи бабешка покривчица. Лили показва плетената на една кука покривчица, подарена от нейната баба за рождението й.

2. Черно
Черното не е цвят, а настроение. Липса на част от живота. Черно-бял фриз на стената със стари снимки от детството, на родителите и на бабите. Ръчно печатани тениски с детски рисунки  от Лили. Почернени сребърни бижута от Цвети. Гумени бижута от много черна вътрешна гума от колело от Ники.

3. Живото
Шалът, без който никоя дама не можеше – Лисицата. Направена днес от 100 % полиестер - от Лили. Корали и прекрасни натурни форми от Цвети и Ники.

4. Матрьошка и Марки от V Конгрес на Партията
Брошки от ръчно писани матрьошки от Ники. Чанта, несесер и малко портмоне, влизащи едно в друго от Лили. Цвети направи брошки от юбилейни пощенски марки.

5. Пазарски торбички, торти и мушама
Красотата на ежедневието. Брошки от пазарски торбички на Цвети. Брошки като мнoгoетажни торти от стъклени перли и силикон от Ники. Пазарни портмонета от така познатите на всички нас кухненски мушами (до тях лежи бележка: “Купи половинка хляб” и има 20 стари стотинки върху бележката) - Лили.


◊ И ОЩЕ

По време на изложбата в Галерия Сариев ще се събират истории за проекта “Аз живях социализма”. Както и предмети от лични колекции, които ще бъдат представени на “Goat Milk - Фестивал на спомените” в Бела Речка.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
05.11.2006 г. 13:39
Етикети:
Посетено:
761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2950-nostalgiya