Изложби

„Приказни герои от близо и далеч“ в бутикова изложба на миниатюри от папие маше

17-29 април 2019, галерия „Лампион” - София

„Приказни герои от близо и далеч“ в бутикова изложба на миниатюри от папие маше

 

◊ ИЗЛОЖБА "ПРИКАЗНИ ГЕРОИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ"

Малкият принц, Неродена мома и Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от Страната на чудесата са малка част от любимите литературни герои на редица поколения, които оживяват в първата самостоятелна изложба на Велиана Симеонова. Бутиковата й изложба „Приказни герои от близо и далеч“ включва 25 миниатюри, създадени през последните 3 години от хартия с техниката папие маше, избрана за реализация на творбите, за да подчертае тяхната изящност и крехкост.

Изработката на всяка от миниатюрите отнема на Велиана между седмица и месец, като появата на бял свят на всяка от тях има собствена, нестандартна история. Сам по себе си и материалът – хартия – е същинско предизвикателство, защото не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето.

Някои от приказните герои на Велиана вече са показвани по време на Paper Art Festival и Хендмейд Фест в столицата. Част от експонатите пък са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко и могат да бъдат видяни единствено по време на изложбата.

Сред любимите ни литературни персонажи, които ни очакват в галерия „Лампион“ на откриването на „Приказни герои от близо и далеч” са още Продавачът на надежда, Питър Пан и Зън-Зън и др.

Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, днес Велиана е част от творческа група Creatives Sofia, участвала е в редица колективни изложби у нас и е водила разнообразни творчески работилници за деца. „Приказни герои от близо и далеч“ е първата й самостоятелна изложба.

Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч“ е на 17 април (сряда) от 19:00 часа в галерия „Лампион“ в Дом на културата "Средец" (бившия дом „Лиляна Димитрова“ на ул. „Кракра“ 2А). Изложбата може да бъде видяна там в периода 17–29 април, а входът е свободен.

Няколко дни по-късно – на 20 април (събота), Велиана Симоенова ще изнесе и тематичен уъркшоп за деца на възраст от 5 до 15 години.

Подробности за творческата работилница можете да следите във фейсбук страницата на проекта: Приказни герои от близо и далеч.

 

Автор: Организаторите
16.04.2019 г. 13:51
Посетено: 710
Етикети: Велиана Симеонова, папие маше, изложба, София, Приказни герои от близо и далеч, галерия „Лампион”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29449-prikazni-geroi-ot-blizo-i-dalech-v-butikova-izlozhba-na-miniatyuri-ot-papie-mashe