Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Фоти Фотев с изложба "Необятност"

Изложба живопис, 18 април - 9 май 2019 г.

Арт галерия Le Papillon представя Фоти Фотев с изложба "Необятност"

 

◊ ПОКАНА

„За да нарисувате морето действително добре, вие трябва да го гледате всеки час, всеки ден, на едно и също място, че да можете да разберете как трябва да работите на това конкретно място, и именно затова аз работя над едни и същи теми и сюжети отново и отново и отново, четири или даже шест пъти.“
- Клод Моне

 

Арт галерия Le Papillon с удоволствие представя за първи път със самостоятелна изложба във Варна талантливия бургаски художник-маринист Фоти Фотев.

От 18 април до 9 май 2019 в пространството на галерията пренасяме простора на морето под формата на 16 живописни платна, селектирани за експозицията „Необятност“.

Фоти Фотев е лиричен художник убедително пресъздаващ емоционалното въздействие, както на променливото Черно море, така и на привидно незначителни полски пейзажи през различни сезони, но всички притежаващи магнетизъм и смисъл отвъд видимото. Реалното усещане на типичните за нашето море нюанси той постига майсторски с плътност и дълбочина на цвета, с игриви тънки маски и фино полагане на маслените бои. В творбите му откриваме или силата на водната стихия, или хармоничното спокойствие на безбрежната морска шир. Можем да отличим типичните за Черно море от розови през сини до дълбоко зеленикави нюанси, което прави Фотев откровен и силно разпознаваем маринист.

Защо Черно море? – ще попита някой. Отворът идва логично и естествено - добрата живопис се ражда от теми, вълнуващи дълбоко художника или пейзажи, провокиращи чувства, които да бъдат споделени. А брегът на Черно море е изградил представата за света и шлифовал романтичната емоционалност на Фоти Фотев. Защото той не е просто документалист-реалист, а е маринист, изразяващ се с прийомите на класическа живопис. Пресъздава реално въздействащо емоционалното усещане, което предизвиква Черно море, доказващ привързаността си към красотата и богатството на родното, с което е израснал. Пейзажите му са така влияещи, защото са създадени често пленерно от натура, често след дълго наблюдаване на различните състояния на морето. Запленяващ е талантът на авторът да пресъздаде простора на морето, а това провокира и свободата на мисълта.

Морето носи символът на дълбока чувствителност и често казват, че край морето хората стават мъдри. Навярно защото необятната морска шир подтиква към размишления, поглъща с ритъма на вълните нашите тревоги и освобождава духа от материалните тежести.

За тази морска терапия за очите и сетивата ни приканва изложбата „Необятност“ на 18 април 2019 от 18.18 часа в изложбената зала на Арт Галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12.

„Фоти Фотев е деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини. В тях прибавя своята романтична нагласа към природата и ни прави част от нея. Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни маски. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота.

Дали ще рисува пейзажи, портрети, натюрморти, художникът впечатлява със своя тънък професионализъм и изящество. Той запазва усета към балансираната композиция, точен рисунък и овладян колорит. За Фоти Фотев картината е вълшебен свят, привличащ само оня зрител, който споделя философските и естетически представи на твореца.“ – казва за него Пенка Седларска, изкуствовед.                                                                                                        

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941 г. в с. Раклица, Бургаско. Живее и работи в Бургас. През 1976 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис”. От 1994 г. е член на Съюза на българските художници, секция Стенопис. Член е на международната организация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО), член е на Дружеството на бургаските художници. Има реализирани 25 самостоятелни изложби и многобройни участия в общи изложби в България, Белгия. Притежател е на плакет "Св. Николай Чудотворец" и грамота за особени постижения в областта на маринистичната живопис.

Негови картини са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания и Дубай.

Фоти Фотев е един от известните български маринисти. Стилът му е хиперреалистичен и се отличава с изключителна изящност. Картините му не са обикновени морски пейзажи, а по-скоро пресъздават различни настроения и състояния.

Заповядайте на откриването на изложбата на 18.04.2019 г., четвъртък, в 18.18 часа в салона на галерия "Папийон", гр. Варна, ул. "Драгоман" 12 и заедно ще се потопим в необятността на морето и мислите, които провокира.

 

Автор:
Галерия "Папийон"
Публикация:
15.04.2019 г. 16:08
Посетено:
1467
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29439-art-galeriya-le-papillon-predstavya-foti-fotev-s-izlozhba-neobyatnost