Изложби

Изложбата „В търсене на хармонията. Разказ за живота и творчеството на Димитър Димов" гостува в Пазарджик

По повод 110-годишнината от рождението на писателя

Изложбата „В търсене на хармонията. Разказ за живота и творчеството на Димитър Димов" гостува в Пазарджик

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „В търсене на хармонията. Разказ за живота и творчеството на Димитър Димов" гостува в Пазарджик

На 17 април 2019 г., в 17:00 часа, в Къща музей „Константин Величков" към Регионален исторически музей – Пазарджик, ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията" – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

Документалните пана включват архивни материали от фонда на Къща музей „Димитър Димов" и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, практиката му като ветеринарен лекар, научните му постижения, специализацията в Испания, работата му като председател на СБП, корици на първите издания на романите „Поручик Бенц", „Осъдени души" и „Тютюн", прототипи на героите, кадри от филми и театрални постановки по негови произведения.

Многостранните интереси и занимания на Димитър Димов в полето на науката и изкуството представляват, както самият той казва – „начини за отразяване на две различни страни на една и съща действителност", които са „не само съвместими, но и взаимно допълващи се". Енциклопедичните знания, огромната ерудиция, задълбочената научна мисъл и блестящия писателски талант провокират авторите на изложбата да потърсят и представят хармонията на толкова много качества, събрани у една личност, пословична със своята скромност, етичност и висока нравственост.

Изложбата, която ще гостува в Пазарджик до 31 май 2019 г., се експонира по повод 110-годишнината от рождението на писателя и ще бъде представена от д-р Милена Катошева, главен уредник на къща музей „Димитър Димов" към Националния литературен музей.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
12.04.2019 г. 16:27
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29416-izlozhbata-v-tarsene-na-harmoniyata-razkaz-za-zhivota-i-tvorchestvoto-na-dimitar-dimov-gostuva-v-pazardzhik