Изложби

Колекция II - Самостоятелна изложба на Йо Макдоналд

18 април – 12 май 2019, ONE Monev Gallery

Колекция II - Самостоятелна изложба на Йо Макдоналд

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

One Monev Gallery и София Хартиен Арт Фест

представят

Колекция II

Самостоятелна изложба на Йо Макдоналд

 18.04.2019 – 12.05.2019

Откриване: 18 април 2019, четвъртък, 18.30 ч.

Галерия ONE MONEV - гр. София, ул. „Иван Вазов“ 14

 

За втори път София Хартиен Арт Фест ще представи изложба в Галерия ОNE MONEV. Авторката Йо Макдоналд от Шотландия, беше наградена миналата година от галерия ONE MONEV в международния конкурс АМАТЕРАС. Наградата е самостоятелен проект, който да покаже един интересен свят, създаден от авторката с нейните приказни истории в хартия. Изборът на тази авторка е в унисон с тенденциите, които подкрепя галерията – иновация, концептуална визия и съвременни послания.

Йо Макдоналд не е непознат автор за почитателите на хартиеното изкуство. Тя е двукратен носител на награди в годишния конкурс през 2013 и се отличава с лек романтизъм, преплетен с концептуална идея. Шотландия е страна на приказки и това е част от концепцията на авторката. Ето какво казва самата тя за изкуството си:

 „… Работите ми са за история и разказване на истории. От ранна възраст съм очарована от книгите и разказването на истории. Помня въодушевлението си и ежеседмичното удоволствие да си избера книга от местните книжарнички. За мен четенето беше голяма утеха. Впусках се в един свят на бягство, където имах известен контрол върху приключението. Като възрастен, не съм загубила очарованието което ми носи писаното слово. В своята работа съм експериментирала много с традиционните техники за тъкане на гоблени, използвайки хартия като алтернатива на обичайните вълнени и текстилни материали. Обичайно използвам употребявани книги и печатни материали, но вградената им история е това, което ме привлича.

Обектите вече съдържат следи от миналото - пръстови отпечатъци, кожа, посвещения, надраскани бележки - които ни дават поглед към техния по-ранен живот. Трансформирам книгите и ги превръщам в нови структури, които все още съдържат оригиналната си история, но вече  имат нова визуална форма.

Визията е от изключително важно значение: образът на буквите, цветът и качеството на хартията, особено когато остарява, както и ъглите на страниците. Откриването как един материал може да бъде манипулиран - качествата и възможностите на самата хартия – дълбоко ме вълнуват.

Заинтригувана съм от спомените, които се съдържат в определени текстове. Когато историите се разказват и продължават да бъдат разказвани през поколенията, тогава те не се забравят. Те се превръщат в спомена за това кои сме ние.”

 

Автор:
ONE Monev Gallery
Публикация:
13.04.2019 г. 17:21
Етикети:
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29415-kolektsiya-ii-samostoyatelna-izlozhba-na-yo-makdonald