Изложби

Изложба ТЕРЕН МЕДЕЯ

17 април – 22 април 2019 г., Софийска градска художествена галерия

Изложба ТЕРЕН МЕДЕЯ

 

◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

изложбата ТЕРЕН МЕДЕЯ

17-22 април 2019 г.

Откриване: 17 април 2019 г., сряда, от 18.00 ч.

Изложбата представя всички етапи от реализацията и надграждането на проект „Медея“ - един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

През 2017 г. сдружение „Легал арт център“ печели финансиране по направление FUSE/СЛИВАНЕ с концепция за театрален проект „Медея“, който се развива и в социалната сфера чрез провеждането на поредица от обучения и включване на деца от различни етнически общности в театралния спектакъл „Медея“. Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля.

Два месеца преди официалната премиера на „Медея“ на сцената на Античен театър в Пловдив (28.06.2019 г.), ще имате възможност да надникнете зад кулисите на проекта и да се запознаете с пътя на творческия екип до финалната му реализацията.

Генезисът на конфликта МЕДЕЯ/ЯЗОН ще бъде представен през различни визуални материали, картини, фотографии, видеа, текстове и макети.

Изложбата представя психодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова и заснети от Найо Тицин, художествените ателиета на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч – асистент на проф. Катрин Брак в Akademie der Bildenden Künste München и нейни студенти, в сътрудничество със студенти от специалност „Сценичен дизайн“ на НБУ с преподавател д-р Христина Дякова, и резултатите от „clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца“, която Снежина Петрова стартира през 2018 г. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Мишелфелдър – преподавател по театрознание в Akademie der Bildenden Künste München.

Куратори на изложбата са Снежина Петрова и Весела Ножарова.

Графичен дизайн: студио „Луноход“/Теодора Симова.

 

Представени проекти в рамките на изложбата:

  • „Медея“

Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Нов български университет, Сдружение "Алианс за равни права и устойчивост", Фондация "Аракс", Организация на евреите „Шалом“, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“ и Гьоте-институт България.

Превод от старогръцки език на едноименната трагедия от Еврипид: гл. ас. д-р Георги Гочев и Петя Хайнрих

Участници и водещи на обученията: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева, Цветелина Спиридонова, Ася Иванова, Десислава Шпатова, Асен Аврамов и Найо Тицин.

Творчески екип на спектакъла:

. Режисьор: Десислава Шпатова
. Композитор: Асен Аврамов
. Сценография и костюми: Зина Генч, Германия
. Актьорски състав: Снежина Петрова, Петър Дочев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Георги Гоцин и Койна Русева
. Античен хор - Ася Иванова и студенти от НБУ
. Със специалното участие на деца от различните общности в Пловдив
. Музика на живо: Стоян Караиванов (баян) и група „ВАКАЛИ“.

  • „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Фондация „Здраве и социално развитие“.

Екип: Снежина Петрова, Георги Гочев, Александра Гочева и Цветелина Спиридонова

  • #clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ и в партньорство със Съюз на артистите в България.

Екип: Снежина Петрова, Теодора Симова, Илко Ганев и Фондация „Арс Милениум“

 * * *

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/2240747039520426/

 

Автор: СГХГ
15.04.2019 г. 14:02
Посетено: 982
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29412-izlozhba-teren-medeya