Изложби

400 години от рождението на Рембранд

Нов фотомеханичен репродуктивен способ

400 години от рождението на Рембранд


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 25 октомври до 15 ноември 2006 г.
Зала “Академия” към Национална художествена академия - София 1000, ул. "Шипка" № 1


◊ ПОВОДЪТ

Изложбата в чест на 400-годишнината от рождението на великия Рембранд се организира от Националната художествена академия, най-старата културно-образователна институция в България. Програмите за отбелязване на годишнината в Холандия започнаха в средата на миналия декември и продължават в целия свят през цялата 2006 г.

Софийската изложба е наречена "Възможности на репродуктивния метод" и представя хелиогравюри и дигитални отпечатъци от сбирките на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Академията. Включени са някои от най-известните графични творби на холандския майстор, възпроизведени в хелиогравюрата - изключително прецизен фотомеханичен репродуктивен способ, изобретен през 19. век, както и отпечатъци, получени с помощта на съвременна дигитална технология.

"Рембранд променя посоката на историята на изкуството не само като живописец, но и като график. Неговите офорти, около 300 на брой, свидетелстват за дълбоко пристрастие към графичния израз, което го съпътства през целия му творчески живот", напомнят организаторите на изложбата. Според тях тя съдържа широк образователен потенциал, който ще позволи на публиката да се запознае, както с живота и творчеството на един от най-великите художници, така и с особеностите на графичното изкуство.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА НА ЧЕСТВАНЕТО

За пръв път пред публика ще бъдат представени:

- Един от 20-те запазени в целия свят пълни каталози, представящи хелиогравюри на пълното графично творчество на Рембранд. Внушителният тритомник, постъпил на 13 март 1883 г. в Народната библиотека "Иван Вазов" - Пловдив, е с номер 351 от общ тираж 500. Днес той се пази във фонда за ценни издания на библиотеката, която е напускал един-единствен път, но никога до сега не е включван в експозиция.

- Валидиране (пускане в употреба) на специално пощенско-филателно издание, с което Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) се присъединява към световните чествания на Рембранд.

Филателният експонат включва: пощенска марка в блок - тираж 19 000 броя; илюстрован пощенски плик - тираж 4 000 броя и специален пощенски печат. Автор на проектите за пощенско-филателното издание е доц. Стефан Груев.

- Книгата на издателство "Български художник" "Въведение към Рембранд" от Кенет Кларк.

16 от експонатите в изложбата остават завинаги в Националната художествена академия - безценен жест на Къщата музей "Рембранд" в Амстердам в момент, когато НХА отбелязва 110 години от своето създаване.


◊ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Куратор:
Национална художествена академия
Национална галерия за чуждестранно изкуство
Посолство на Кралство Нидерландия
Къща-музей "Рембранд", Амстердам

Със специалното съдействие на
Издателство "Български художник"
и Народната библиотека "Иван Вазов" – Пловдив


◊ ГОДИШНИНАТА НА РЕМБРАНД В LITERNET

Запознайте се със статията на Тодорка Каменова "В Амстердам - 400 години Рембранд", поместена в Електронно списание LiterNet, 09.03.2006, № 3 (76).
Автор:
Тодор Т. Петев
Публикация:
02.11.2006 г. 12:08
Етикети:
Посетено:
776
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2939-400-godini-ot-rozhdenieto-na-rembrand