Изложби

"Безвремие" - изложба на Долорес Дилова

Галерия "Стубел", 15 април - 10 май 2019

"Безвремие" - изложба на Долорес Дилова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

"Безвремие"

Долорес Дилова

Долорес Дилова е художник, притежаващ своите разпознаваеми творческа идентичност и стил. Нейните произведения съчетават експресивност на колорита с традиционни за пейзажната живопис перспектива и отношение към пространството в картината. С новата си колекция творби, обединени в изложба под името „Безвремие“, откриваща се на 15 април в столичната галерия „Стубел“, авторката умело продължава за изследва една любима своя тематична линия, белязала значителна част от творчеството ѝ - връзката на емоционалното състояние на живописеца с природата. Картините на Долорес Дилова са наситени с конкретни, повтаряеми географски дадености на любими на авторката места, но особеното и личното е присъствието на художника в тях, изразено с внушения и вариации, родени от играта със спряното в творбите ѝ усещане за време.

Изложбата включва творби, създадени през последната година, и ще продължи до 10 май.


Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Още на 7-годишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур.

Долорес Дилова завършва живопис при проф. Иван Кирков в Националната художествена академия. Има над 20 самостоятелни изложби в България, Франция, САЩ, Италия, Германия, Русия, Великобритания, Китай и др., както и многобройни участия в колективни изложби в Европа и САЩ.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” (1987) и наградата на конкурса “Човекът и морето” (1988), Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма (2008), Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас (2014). Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.

Съосновател (1993) и преподавател в Частна академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. От 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България“. Живее и работи в София.

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.04.2019 г. 13:31
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29387-bezvremie-izlozhba-na-dolores-dilova