Изложби

Мултимедийна изложба представя Карта на любовта в Пловдив

Нестандартният поглед към географията на града е част от проекта „Mind The Kiss“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Мултимедийна изложба представя Карта на любовта в Пловдив

 

◊ ПОКАНА

С мултимедийна изложба в читалище „Алеко Константинов“ на 6 април, събота, от 18:00 ч. ще бъде представен проектът „Mind The Kiss“. Той е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се координира от италианската организация Cescot Veneto в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art. Реализира се от италианската фотографка Сабрина Белензиер.

„Mind The Kiss“ е фотографско и физическо пътуване през символични места на любов и привързаност в Пловдив, което проследява трансформацията на града и начините, по които той е живял. Тази емоционална география, подкрепена от архивни фотографии и снимки от настоящето, има за цел да засили паметта, историята и общите ценности, като се използват различни методи за четене, анализ и изграждане на реалността и миналото.

По време на теренната работа по проекта, която започна на 30 ноември 2018 г., дейностите по събиране на данни бяха извършвани чрез анонимни интервюта и социална медийна кампания на платформата на проекта във Facebook (Mind The Kiss Plovdiv). След това Сабрина Белензиер предприе пътуване, по време на което откри, засне и записа своята интерпретация на локациите, представени от участниците. За цялостното впечатление от въздействието на емоционално значимите маршрути допринася мултимедийният подход на изложбата – аудио интервюта със спомените на участниците за определени места ще се излъчват в залата на читалище „Алеко Константинов“, където са подредени фотографиите.

Физическият продукт от 4-месечните изследвания на алтернативни маршрути в града е Карта на любовта в Пловдив – картография на местата, на които пловдивчани са разменили важна за тях целувка. Тя ще бъде представена по време на откриването на изложбата. Идеята на картата е да накара пловдивчани да се впуснат в емоционално пътуване в своите спомени. От друга страна, тези алтернативни значими маршрути ще дадат на туристите възможност за различно тълкуване на града и на неговата субективна стойност, която включва хора, емоции и преживявания, а не само сгради и паметници на културата и историята. След откриването на изложбата по проекта „Mind The Kiss“ Карта на любовта в Пловдив ще бъде разпространена в информационните центрове и обектите от  програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Експозицията ще бъде отворена за посетители от 6 април до 5 май от 9 до 18 часа в читалище „Алеко Константинов“.

 

 

Автор:
Татяна Белева
Публикация:
03.04.2019 г. 14:01
Етикети:
мултимедийна изложба2019Пловдив – Европейска столица на културата
Сабрина Белензиер
Карта на любовта
Mind The Kiss
проет
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29342-multimediyna-izlozhba-predstavya-karta-na-lyubovta-v-plovdiv