Изложби

"Игра" - изложба на Ива Алексиева

Галерия "Етюд", 08 - 20 април 2019

"Игра" - изложба на Ива Алексиева

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Етюд" представя

"ИГРА"

Изложба на Ива Алексиева

Откриване: 08 април, понеделник, 18:30

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 20 април 2019.

 

Изложбата „ИГРА“ на Ива Алексиева представя произведения на границата на декоративното-живописното-инсталацията. Авторката се насочва към разнообразие и експерименти с техники и изразни средства, а в основата на концепцията са картите за игра.

„Картата за игра като географска карта на една личност, на един отрязък от живота, събрал в себе си емоционални експресии и фрагменти. Картата за игра като археологическа находка. Пласт върху пласт, изменящи формата си след всяко наслагване. Или отнемане. Изследване на измеренията на личността: колко пласта, колко лица имам? 52 страни на Аз-а.“

В „картините-карти“ на Ива Алексиева може да се види стилизация и обобщаване на формите, чрез които художничката интерпретира темата и иконографията на картите за игра. Стандартната колода от 52 карти запазва голяма част от иконографията, която е очаровала Европа от XVI век в сфери като: астрономия, алхимия, мистика и история, до ден днешен. Картите за игра могат да бъдат историческо и социално огледало, наслагване на символи и значения, и в същото време инструмент за „предсказания“, за поглед в бъдещето. В процеса на времето, тестетата с карти разкриват особеностите на техния произход. Имената на картите, цветовете, емблемите и дизайните се променят в зависимост от техния произход и капризите на самите играчи на карти. Тези графични табла не са само играчки или инструменти. Те са културни отпечатъци, които разкриват обичай и култура.

Ива Алексиева завършва Национална художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, специалност Скулптура. Получава Първа награда за скулптура от юбилейната изложба посветена на 100-годишнината от рождението на Илия Петров. След това бакалавър в специалност „Изобразително изкуство” към Софийския университет (Факултет по науки за образованието и изкуствата) и магистратура по „Пространствен дизайн” към НБУ. В последните години се насочва към корпоративния свят и все по-рядко участва в художествени проекти. В момента активно работи в посока уеб дизайн.

 

 

Автор: Венцислава Стоянова
03.04.2019 г. 13:12
Посетено: 765
Етикети: Игра, галерия Етюд, картини, Изложба, Ива Алексиева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29322-igra-izlozhba-na-iva-aleksieva