Изложби

„Предчувствие за реалност“ - изложба на Васил Василев-Васо

4 април - 20 април 2019 г., Акварелна галерия „Абсент“

„Предчувствие за реалност“ - изложба на Васил Василев-Васо

 

◊ ПОКАНА

На 04 април 2019 година в акварелна галерия „Абсент“ ще бъде открита самостоятелната изложба на Васил Василев-Васо „Предчувствие за реалност“. Авторът ще представи над двадесет непоказвани до момента рисунки върху хартия, които са създадени с помощта на смесена техника. Използвани са акрил, въгленов прах, акварел, различни видове молив, златен варак и пигменти.

Всичките тези материали са умело съчетани и оставят усещането за прозрачност между отделните слоеве, за преливане от техника в техника. У зрителя се създава впечатлението за множество малки мултивселени, скрити във всяка картина, за движение между абстракцията и фигуралността. В тях има текстурност, игра с цветовете и формите, линиите са сложни и богати, а композицията умело балансирана и експресивна. Наситени са с поетичност и страст, със завлАдяващ драматизъм, идващ от търсения контраст между светло и тъмно.

Зрителят няма как да остане равнодушен към творбите му и разказаните в тях истории. Сюжетите се движат по ръба на реалността и подтикват към съзерцание и търсене на нови и нови нива на внушение. Няма как да останеш безразличен към стихийността, която носят женските му образи, към погледа, който отправя към различните форми на изкуството, към поетичните му търсения, към абстрактните композиции, които те увличат в постоянно следене за нещо ново, което си пропуснал между пластовете.

Васил Василев-Васо e художник с петнадесет самостоятелни и множество колективни изложби зад гърба си. Роден и отрасъл в гр. Ямбол, той открива още в детството си изобразителното изкуство, което по-късно става и негова професия. През 1994 г. завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис и естетика“ в класа на проф. Александър Терзиев. В края на 2016 г. заминава за Германия и за две години престой там успява да организира три самостоятелни изложби в арт галерия „Стратосфера“, в хотел „Шератон“ в Есен и „CDU” пак в гр. Есен.

Изложбата в галерия „Абсент“ е специална, тъй като е едно своеобразно завръщане към българската арт сцена.

„Предчувствие за реалност“ ще бъде открита на 04 април 2019 г. (четвъртък) в акварелна галерия „Абсент“ в гр. София, ул. „Цар Самуил“ 37 от 18.30 часа. Ще продължи до 20 април 2019 г. Заповядайте!

Автор:
Галерия „Абсент“
Публикация:
28.03.2019 г. 13:53
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29286-predchuvstvie-za-realnost-izlozhba-na-vasil-vasilev-vaso