Изложби

"Голо тяло" - изложба живопис на Костадин Петков-Коцето

15 март - 6 април 2019, Арт галерия "Жар Птица" - Варна

"Голо тяло" - изложба живопис на Костадин Петков-Коцето

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Жар Птица"
представя

Костадин Петков-Коцето

"Голо тяло"
Изложба живопис

15 март - 6 април 2019
Арт Галерия "Жар Птица" - Варна, ул. "Шипка" 13

 

Жената през погледа на Твореца
Завръщане към изконното
Тя е вдъхновение
Тя е вечност
Тя е опора
Нежна грижа, ласка и обич
Тя е прекрасна, мила и добра
Тя е светлина, истина и вечност...
И предизвикателство!

Такава ще я видите в картините на известния български художник Костадин Петков-Коцето.

Авторът хвърля ръкавица към своите колеги, приятели, почитатели и всички ценители на красивото и ни води в един свят, който сякаш ни се изплъзва в последните години. Един свят на изконни човешки ценности, където жената е поставена на пиедестал, защото това е изначалното и място отредено от самия Създател. Води ни към просветление. За да не се лутаме и губим по пътя си, за да черпим от най-чистия извор сила, наслада и вдъхновение. Да се вслушаме в повика на душата си, защото там е истината и пътя.

Освен че хвърля ръкавица, авторът възстановява нормалното творческо ниво, което гилдията загуби в тежките дни на компромиси заради оцеляването си. Художникът просветва и потъмнелите от грижи очи проблясват в спомена за миналите дни на достойнство и свобода. Авторът казва, ето това бяхте Вие, върнете се и бъдете себе си за прослава и надежда...

"Творчеството е вид жертва, самопреодоляване, излизане от пределите на личното битие, което чрез идващото от Бога вдъхновение води към по-добрия, по-висшия свят на свръхчовешките ценности. Пък и Създателят на целия космос, на целия Всемир, иска и ние да бъдем творци като Него. Затова казва: ”Бъдете съвършени, както е съвършен вашият Отец!” (Мат. 5:48).

Но в сравнение с Твореца на видимия и невидимия свят, ние сме само едни Негови подражатели. Аз съм един силно вярващ човек, за когото срещата с Бога е голям извор на вдъхновение, на възторг и възхита. И всеки път го преживявам като новорождение. Именно в него осъзнах, че целта на моя живот, такава, каквато Бог ми е предначертал, е непрекъснато да Го прославям с подарения ми талант.

Чрез даровете си Бог иска от нас да растем в Любовта, Истината и Свободата."

Костадин Петков-Коцето

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Костадин Петков-Коцето е роден през 1951 г. в гр. Кърджали. Завършил е Националната художествена академия в София през 1978 г. Специализира при доц. Галилей Симеонов. Работи по разпределение в родния си град като галерист в Художествената галерия, като художник в заводите „Пневматика“ и „Орфей“, като учител, ръководител школа по изобразително изкуство. Проектира и реализира множество интериорни и екстериорни проекти.

Участва в редица изложби у нас и зад граница, 5 от които са самостоятелни. Негови творби са притежание на стотици любители и колекционери, не само у нас, но и в чужбина (САЩ, Панама, Израел, Унгария, Франция, Русия, Гърция, Турция, Македония и др.).

Награден е с Почетна грамота от руската Държавна дума и с Диплом от Комитета по култура и кинематография на Руската федерация. Отличен с почетен плакет и грамота от Турция и от Гърция за участието си в изложба на ЮНЕСКО, след която е приет и за член в Секцията по изкуство и култура на престижната световна организация.

 

 

Автор:
Арт галерия "Жар Птица"
Публикация:
26.03.2019 г. 22:03
Етикети:
живописГоло тялоизложбаВарна
Костадин Петков-Коцето
Арт Галерия Жар Птица
Посетено:
1333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29284-golo-tyalo-izlozhba-zhivopis-na-kostadin-petkov-kotseto