Изложби

„Попътни вълшебства” - изложба на Валентина Чернева и Милен Маринов

28 март – 17 април 2019, Арт галерия "Ларго" - Варна

„Попътни вълшебства” - изложба на Валентина Чернева и Милен Маринов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго"
представя

Валентина Чернева и Милен Маринов

„Попътни вълшебства”

Живопис

28 март – 17 април 2019

Откриване – четвъртък, 28 март 2019 г., 18.30 часа 

 

На 28 март 2019 г. от 18:30 ч. в Арт Галерия "Ларго" ще се открие изложба живопис на художниците Валентина Чернева и Милен Маринов. Галерия "Ларго" вече 10 години представя в различни свои проекти артистичното варненско семейство. Това е третото участие на Валентина в експозиция в галерията. Милен има почти дузина участия в „Ларго“, като последната му самостоятелна изложба е именно при нас през 2009-та. Съвсем наскоро, през месец януари 2019-та, за първи път в „Ларго“ беше представена и тяхната дъщеря Деница, чиито творби участваха в традиционната изложба-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов“, Варна.

В настоящата експозиция участват приказни сюрреалистични творби, събрали целия заряд и магия от вътрешното детско Аз на авторите. Обединени в заглавието на изложбата "Попътни вълшебства", картините ни разказват истории за мореплаватели, многолики венециански маски и чисти сини небеса, в които се реят бели пухкави овчици-облачета, пренасящи ни в един свят на фантазии и мечти.

“Ако се спрем за миг, огледаме се наоколо и видим всичко, което ни заобикаля, света, в който живеем - това, което съм изобразил в творбите си, ще ни се стори съвсем обикновено и нормално.” - споделя Милен. В платната си той е илюстрирал света, пречупен през неговата призма - през призмата на творец, през тази на мечтател, пътешественик и авантюрист..., но и през призмата на мъжкото си Аз. Още при предишната му изложба в галерия "Ларго" - „Карнавал“, варненецът наред с пейзажите и портретите, беше донесъл серия творби, посветени на злободневната тогава тематика, свързана с политиката и европейското ни членство. Днес, 10 години по-късно, Милен отново не изневерява на навика си да обрисува и критикува чрез картини злободневните теми на деня. Предизвикан от наболялата в последно време тема за сексуалната идентичност, той провокира зрителите със серия от миниатюри, закачливо-еротични и естетски-предизвикателни.

В творбите на Валентина пък откриваме темите за новото начало, за настъпването на пролетта и за нежната природа на деликатното цвете на човечеството - жената. Плет от рози, преплетени в корона от цветове, завършващи с тънки и крехки стебла, извити във формата на телата на Три Грации ще открием в творбата „Усещане за жена”. Чрез нея авторката ни разказва за Жената - красива, нежна и уязвима. Но не е пропуснала и да намекне чрез острите трънчета на розите за двойнствената природа на нежния пол - рязка, категорична и властна. Жената Любовница. Жената Майка. Жената Лидер. А в задния план на творбата виждаме една пустош и самота - символ на това, което е мъжът без жената - безплодна, празна, суха и безкрайна пустиня.

Но ако оставим на заден план по-провокативните и философски творби на двамата художници, в голяма част от картините зрителите ще се потопят в един приказен, фантазен, по детски чист свят. Свят, пълен с феи, рицари, влюбени, танцуващи по водата и герои, като че ли оживели от някоя приказка. Ако от време на време го поглеждаме с очите на дете, няма да забравим, че светът всъщност е едно хубаво място. В това може би искат да ни убедят двамата талантливи варненски творци.

Елате на откриването на 28 март 2019, четвъртък, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" №8, за да се насладим заедно на приказните варненски художници. Изложбата продължава до 17 април. Повече снимки и информация вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.  

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Валентина Чернева е родена през 1970 г. в град Разград. През 1989 г. завършва Национална гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев” – гр. Троян със специалност Керамика. Има няколко самостоятелни изложби: Галерия „Premier Enterprises” – Варна (1991, 1995), Галерия 111 – Варна (2001), Комплекс „Яница” – Крапец (2002), Галерия „Теди” – Варна (2011) и др. Има изяви и в сборни изложби и проекти: “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), Арт-фестивал „Без граници” – Балчик, България (2011), Четвърто балканско квадринале на живописта „Митове и легенди“ – Стара Загора (2016). Активно участва в редица колективни изложби в страната и чужбина. Илюстрирала е 5 книги. Член на СБХ. Живее и работи във Варна.

Милен Маринов е роден през 1965 г. във Варна. Учи в Националната художествена академия от 1988 до 1993 г. в класа на проф. Григоров. Работи в областта на кавалетната живопис От 1994 г. до днес Милен Маринов има 13 самостоятелни изложби, някои от които в Градска художествена галерия, Балчик (1996), Градска художествена галерия, Варна (1997), Галерия 111, Варна (2001, 2004), Галерия Кожухарови, София (2005), Галерия Atypic, Тулуза, Франция (2007), Арт Галерия "Ларго" (2009) и др. Милен има също и множество участия в групови изложби в България, Швейцария, Франция, Румъния, Босна и Херцoговина, Гърция, Сърбия. Някои по-важни: “Християнството в края на 20-ти век”, комплекс Слънчев ден, Варна, България (1997), VI Международен салон за съвременно изкуство, Марсилия, Франция (2006), Арт колония, остров Св. Ахил, Гърция (2006, 2009), “Двама български художници“ (заедно с Валери Ценов) в Espace Notre Dame, Волон, Франция (2006), Международна колония на художниците - Pociteli, Босна и Херцоговина (2008), “Светлина” - Галерия Президент, Мангалия, Румъния (2009), IV Балканско квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ - ХГ Стара Загора (2016) и др. Член е на групата творци “Скендерман”. Участва в престижни арт-форуми като ежегодния Международен Салон на съвременното изкуство в Марсилия, международни пленери в Сърбия и Гърция. Живее и работи във Варна.

            

Автор: Нели Вълчева, галерист
25.03.2019 г. 17:51
Посетено: 580
Етикети: Милен Маринов, живопис, изложба, Варна, арт галерия Ларго, „Попътни вълшебства, Валентина Чернева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29271-popatni-valshebstva-izlozhba-na-valentina-cherneva-i-milen-marinov