Изложби

Месец на комикса - на 27 март гостува чешкият комикс автор Войтех Машек

Месецът на комикса ще приключи на 29 март с концерта на чешкия певец и китарист Thom Artway

Месец на комикса - на 27 март гостува чешкият комикс автор Войтех Машек

 

◊ ПОКАНА

На 27 март от 18:30 в Чешкия център ще гостува Войтех Машек, сценарист и художник на комикси, автор на филмови сценарии и театрални постановки, създател на проекта Recykliteratura. Редувайки различни художествени форми и жанрове, Войтех Машек е свързан с едни от най-интересните проекти на съвременната чешка комикс сцена. Месецът на комикса ще приключи на 29 март в 20 часа с концерта на чешкия певец и китарист Thom Artway.

Войтех Машек е завършил сценаристика във Филмовия факултет на Академията за изящни изкуства (ФAMУ) в Прага. Дебютира през 1999 г. с късометражния филм „Томик“, част от омнибуса „Великолепната шесторка“. Филмът по негов сценарий Fricassé (реж. Мартин Крейчи) е представен в секцията „Петнадесетдневка на режисьорите“ на Филмовия фестивал в Кан през 2003 г. Заедно с Джиан Бабан е автор на сценария на „Аз съм по-голям и по-добър“ (реж. Мартин Дуда), номиниран за студентски Оскар през 2007. Десет години по-късно, през 2017, Малкият кръстоносец, на който е съсценарист, получава Кристален глобус за най-добър игрален филм на фестивала в Карлови Вари.

Сътрудничеството на Войтех Машек с Джиан Бабан продължава в областта на комикса и театъра. Двамата създават платформата „Монстър кабарето на Фред Брунолд“, която включва едноименната комикс трилогия, анимационния филм Радио Кебърле, комикс серията Разговори от Резиденцията Шлехтфройнд, излизаща в културния двуседмичник А2, театралния сериал Йожкалипникечовекбожиинеможедалъже и др.

Много от графичните новели, които Войтех Машек създава самостоятелно или в съавторство като сценарист и художник, са оценени с чешката награда за комикс „Муриел“, сред тях са „Пандемониум“ (2008), „Албина“ (2010), „В сянката на шумавските гори“ (2012), „Чехите през 1952: Как Готвалд уби Слански“ (2013), „Змеят никога не спи“ (2015) и др. В началото на 2019 г. вдъхновената от действителни събития графична новела „Света Барбора“, на която е съсценарист заедно с писателя Марек Шинделка, получава Наградата на чешката академия за комикс, а авторската му графична новела „Сестри Дитлови“ – наградата „Муриел“ за най-добра комикс книга на годината и за най-добър комикс сценарий. С „Муриел“ за най-добър студентски комикс е удостоен ръководеният от него колективен проект на студенти от Висшето училище по приложни изкуства и ФAMУ със заглавие „Шмелхаус“. Книгата Човече, костилка, слива, цепеница и отново човече с текст на Войтех Машек и илюстрации на Хрудош Валоушек печели отличието „Най-красива чешка книга на годината“ за 2017 и престижната награда на Международния панаир на детската книга в Болоня Bologna Ragazzi Award за 2019.

 

На 29 март в 20 часа в Чешкия център е концертът на Thom Artway, певец и китарист, носител на наградата на Чешката музикална академия за най-добър певец и откритие на годината през 2016 г.

Започнал кариерата си с китара в ръце по улиците на големите европейски градове, днес Thom Artway е един от най-харесваните млади чешки музиканти, съчетаващ модерния звук с изпълнителската традиция на чешките бардове. Първият му сингъл Ihave no Inspiration (2015) оглавява музикалните класации в Чехия, следват два също много успешни албума Hedgehog (2016, Warner Music) и All I know (2018, Warner Music).

Повече за Thom Artway можете да научите на: https://www.thomartway.com/

Интервю на Thom Artway за предаването Евробокс на БНР можете да чуете тук.

 

Входът за всички събития е свободен!

Цялата програма може да намерите на: http://sofia.czechcentres.cz/

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
24.03.2019 г. 11:28
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29252-mesets-na-komiksa-na-27-mart-gostuva-cheshkiyat-komiks-avtor-voyteh-mashek