Изложби

„Орисията – Димитър и Никола Казакови“ - непоказвани творби на Димитър и Никола Казакови в галерия „КО-ОП“

Част от дарението на двамата братя за музея в град Трявна за първи път пред публика

„Орисията – Димитър и Никола Казакови“ - непоказвани творби на Димитър и Никола Казакови в галерия „КО-ОП“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Орисията - Димитър и Никола Казакови"

21 март - 10 април 2019

Откриване: 21 март, четвъртък, 18:30 часа
Галерия „КО-ОП“ – ул. „Янко Сакъзов“ 17, София

Неизлагани досега картини на българския художник Димитър Казаков-Нерон и дървени пластики на неговия брат, Никола Казаков, ще бъдат показани за първи път на 21 март в галерия „КО-ОП“

„Орисията – Димитър и Никола Казакови“ е втората изложба от цикъла Нерониада, в която се представя дарението на двамата братя за музея Старото школо в Трявна. Включените творби са от фонда на музея и не са били излагани досега. За първи път ще бъдат изложени и личните дневници на Димитър Казаков-Нерон, водени при престоя му в Трявна.

Димитър Казаков-Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, където е приет за особено дарование, а през 1965 г. завършва специалност „Графика“ в Художествената академия в София. Няколко години работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. От 1966 г. участва в изложби в България и чужбина и още през следващата година получава наградата на СБХ за графика. През 1972 г. се изселва от Пазарджик и се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е свободно практикуващ художник. Работи в областта на маслената живопис, акварела, литографията, монотипията, смесените техники. Умира на 16 януари 1992 г. в София.

Никола Казаков е роден през 1935 г. в село Царски извор, Великотърновско. Детството му е сиромашко и сирашко. Ходи на училище, пасе кравите, сее и копае. Като по-голям работи бъчварство. След казармата отива в София и работи в строителството. Записва курсове по рисуване при професорите Боян Петров и Никола Аръшев. Още тогава започва да работи с дърво. Никола е известно време сценичен работник в Музикалния театър „Стефан Македонски“. Сам прави къща с ателие в софийското село Гурмазово и започва да работи своите скулптури. Камъните за пластиките намира в реката и ги дяла с шило, а дървото с не повече от две-три длета. При топене на асфалт за ремонт на покрива, ателието му се запалва и част от тях изгарят. Това, което оцелява през декември 1985 г. Димитър Казаков-Нерон дарява на Специализирания музей в Трявна. След пожара Никола попада в психиатрична клиника и в продължение на 15 години сменя няколко такива болнични заведения. През 1993 г. в Килифаревския манастир се учредява „Настоятелство Никола Казаков“, по инициатива на художника Георги Тодоров и със съдействието на Националния дарителски фонд „13 века България“, Специализирания музей в Трявна и сестрата на художника Йорданка Казакова. Никола Казаков е изваден от клиниката в село Церова кория и започва неговата социална адаптация. Престоява в Килифаревския манастир, София, Бистрица, Бургас, Трявна, село Царски извор, манастира в Банкя и пр. В София са открити две негови изложби – една в Националната художествена галерия и друга юбилейна в Националния дворец на културата.

В „Славейковото школо“, в близост до архитектурния ансамбъл на площад „Капитан Дядо Никола“ в балканския град Трявна, е подредена най-голямата експозиция от дарени през декември 1985 г. картини и скулптури на двамата български художници – братята Димитър Казаков-Нерон и Никола Казаков. От нея в Галерия „КО-ОП“ са подбрани 22 пластики на Никола Казаков и 27 картини на Димитър Казаков.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 април 2019.

 

Автор:
Галерия „КО-ОП“
Публикация:
20.03.2019 г. 13:45
Етикети:
изложбаСофия
Димитър и Никола Казакови
Орисията
галерия „КО-ОП“
Посетено:
837
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29231-orisiyata-dimitar-i-nikola-kazakovi-nepokazvani-tvorbi-na-dimitar-i-nikola-kazakovi-v-galeriya-ko-op