Изложби

Проект „Почувствай изкуството“. Достъп до визуалното изкуство на ученици със зрителни затруднения

„Почувствай изкуството“ - изложба за деца с нарушено зрение от СОУ „Луи Брайл“ в галерия "Ракурси"

Проект „Почувствай изкуството“. Достъп до визуалното изкуство на ученици със зрителни затруднения

 

На 15 март 2019 от 10 ч., галерия „Ракурси“ проведе изложба за деца с нарушено зрение от СОУ „Луи Брайл“, София. Изложбата „Почувствай изкуството“, осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и съобразена с учебната програма и интересите на учениците, ги запозна с обекти от най-известните Тракийски съкровища. Децта можеха да докоснат и изучат реплики на съдовете и да локализират местата, където те са били намерени върху специално изработени тактилни карти на България.

Изложбата включваше и уъркшоп „Направи съкровище“, в който участниците изработиха свои отпечатъци от маската на Терес. Част от изложените експонати, както и изработените от учениците отпечатъци ще попълнят колекцията на Музея на училището.

Учениците проявиха голям интерес към изложбата и желание за повече срещи в галерията. Повечето от тях посещаваха галерия за първи път. Поради характера на тяхното увреждане те са изправени пред многобройни препятствия в достъпа си до музеите и визуалното изкуство. Галерия „Ракурси“ работи за създаване на гостоприемна и достъпна среда за зрително увредените деца. 

 

Медийни партньори:

ТВ 1
БНР, програма Христо Ботев, предаването Арт Ефир
Културни новини – електронен сайт за култура.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Автор:
Галерия "Ракурси"
Публикация:
18.03.2019 г. 13:36
Посетено:
1050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29209-proekt-pochuvstvay-izkustvoto-dostap-do-vizualnoto-izkustvo-na-uchenitsi-sas-zritelni-zatrudneniya