Изложби

Изложба на Стефан Божков

25 март - 12 април 2019, Галерия „Стубел“

Изложба на Стефан Божков

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

В своята предстояща изложба в галерия „Стубел“ Стефан Божков не изневерява на навика си да търси преди всичко красотата - дори там, където най-малко очакваме да я открием. Не изневерява и на начина си на претворяване, използвайки предимно смесена техника върху черна акрилна основа. „Подходът на Стефан Божков е винаги концептуален, въпреки че творбите му се отличават с декоративна визия и внимание към детайла“, пише Надя Тимова.

Любопитен и чувствителен, „Стефан Божков е един cантименталист на cвободна пpaктика, който непрекъснато се бори с личните си възторзи, прибира ги дълбоко в себе си и после ги слага пред нас като картинни белези. Пpeз тяx той тъpcи и намиpа, а поcле пpепарира и pамкира онези, невъзможните, неща около нас, които почти или изцяло не искаме да забележим. Но всъщност точно те могат и да ни въздигнат, и да ни разпаднат, да ни разлистят или да ни стъпчат.“ (Елин Рахнев).

Изложбата включва творби (смесена техника върху платно), създадени конкретно за пространството на галерията.

Вернисаж: 25 март 2019, 17-21 ч.
Галерия „Стубел“, ул. “Коста Лулчев“ 2 В


Стефан Божков е роден през 1961 г. в Панагюрище. Завършва Художествената гимназия в Казанлък.

Художник, артист, бохем, ценител на хубавото вино и жените, природата, киното, литературата и музиката. Частичен далтонист към зеления цвят, не шофира.

Бивш: хамалин, художник на археологически разкопки, асистент художник в БНТ, илюстратор на книги, графичен и интериорен дизайнер, сценограф.

Работи и експериментира в различни области на визуалните изкуства: живопис, графика, скулптура, пространствени инсталации.

Участия в групови изложби и самостоятелни такива, симпозиуми и творчески престои в Австрия, България, Белгия, Франция, Сърбия, Испания, Русия, Германия, Гърция, Беларус, Дания, Италия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Египет, Чехия, САЩ и Япония. Уъркшоп и изложби в Женския затвор, Сливен.

Носител на Наградата на София за високи постижения във визуалните изкуства, награда "Златно перо" от Международно биенале на книгата и илюстрацията (Белград), награди от графични биеналета и триеналета в България, Сърбия, Беларус и др.

Създател, куратор и участник в екипите на Културни салони - Гранд хотел Поморие, Арт Поток Царево, Порт Прим арт фест - Бургас и различни проекти в България и извън нея.

 

 

Автор: Организаторите
18.03.2019 г. 11:22
Посетено: 684
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29207-izlozhba-na-stefan-bozhkov