Изложби

Арт галерия Le Papillon представя „Аберации“ - изложба акварел на Петя Танева

21 март - 12 април 2019

Арт галерия Le Papillon представя „Аберации“ - изложба акварел на Петя Танева

 

◊ ПОКАНА

Само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектърът на изразни средства в акварела е неограничен.”                                                                                                                         

Атанас Мацурев

 Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя с първа самостоятелна изложба авторката Петя Танева.

Двадесет акварелни творби смесили пигмента чрез слънцето и водата, обединени от темата „Аберации“, разказват пътя на фотографа и дизайнера в страстта му в овладяването на акварелната техника.

От 21 март до 12 април 2019 в пространството на галерията ще ни гостуват творби, демонстриращи двете посоки на търсения на авторката. Жизнерадостни загадъчни женски портрети и класически натюрморти с фини детайли, с оптичното изкривяване на окото търсещо структурата на материята, разкриват таланта на художничката и нейните точни рисувачески умения. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Обектите, които привличат нейната концентрация са изпълнени с дух от отминало време, носят елементите на мили, лични спомени, често общочовешки за много нейни съвременници. Във всяка своя картина, с майсторски подход на извеждане на акцента, е постигнала физическото усещане на материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено с тази сложна за овладяване техника.

Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката. А това, че произведенията й за първи път ще бъдат представени пред публика в самостоятелна изложба, прави всяка от тях още по-специална и съкровена. Петя рисува искрено и неподправено, придавайки заряд на творбите си, силно осезаемо във всеки от портретите, уловили много точно състоянието и емоциите в момента на запечатването им. Умело са предадени не просто чертите и формата на лицето, разгърната е душевността им и остава усещането за близък и личен контакт. Същевременно загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Натюрмортите на Петя Танева, друга нейна любима тема, са запечатани късчета моменти и спомени, към който човек се връща с трепет и вълнение. С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към малкия детайл, художничката показва отношението си към акварелната техника: 

„Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. И досега не спирам да посещавам майсторски класове при световни имена в акварела. Първата ми среща и първият майсторски клас с име като Атанас Мацурев преобърна виждането ми за акварела. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“

Акварелът е живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както висока концентрация, така и свобода на духа и страст. Тя предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника. Нужни са безспорно  талант и упоритост за овладяването на акварела, а при съчетанието с добра интуиция и фотографско око, каквито Петя Танева определено притежава, резултата е искрени и вълнуващи творби, приковаващи погледа и съзнанието на зрителя.

Заповядайте на откриването на изложбата на 21.03.2019 г. (четвъртък) в 18.00 часа в салона на галерия "Папийон", гр. Варна, ул. "Драгоман" 12, за да се потопите във вълнуващия свят на акварелната техника с творбите от колекция „Аберации“!

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Петя Танева е родена през 1976 г. в гр. Русе, но живее и работи в Стара Загора.

Работи в областта на интериорния дизайн на жилища и търговски помещения, хотели, заведения, офис и обществени сгради от 1998 г. Занимава се с художествена и продуктова фотография. А активно се посвещава на акварела от 2015 г. след няколкото майсторски класа при Атанас Мацурев. Предпочитани теми на творбите й са натюрморт, храна и портрети.

Образование:

1996 - Текстилен дизайн в Технически Университет - София
1998 - Художествена фотография в колежа за Аудио–визуални и сценични изкуства - гр. София.

Групови изложби:                                                                                                           

2017 – Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2017 – Сборна изложба – галерия "Абсент", София
2018 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2018 – Сборна изложба – галерия "Абсент", София
2018 - Изложба на IWS Словакия където картината и е класирана в първите 25

Награди:

2011 г. - Първо място на Международния фотографски конкурс за Food фотография на Good Food и Chivas Regal - гр. София.

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
18.03.2019 г. 11:07
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29206-art-galeriya-le-papillon-predstavya-aberatsii-izlozhba-akvarel-na-petya-taneva