Изложби

"Преход" - изложба живопис на Йордан Тодоров

12-30 март 2019, Галерия "Астри"

"Преход" - изложба живопис на Йордан Тодоров

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Астри"
представя

Йордан Тодоров

Преход

живопис

12-30 март 2019

Вернисаж: 12 март, вторник, 18.00-20.00 ч.,
Галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34, София

 

Последните години на Миналия век и няколко години от първото десетилетие на Новия, бяха наситени с изгряващи, вдъхновени до екзалтация млади таланти. Търсеха и вярваха в нова естетика, нови начини за привличане вниманието на публиката. Създаваха артистична атмосфера, рушейки старите граници. Новата свобода и възможност за себеизява бяха омайващи.

Изгряваха и… залязваха.

Темата е значима и изисква освободеност от страна на изкуствоведите за цялостен  коментар. Моят поглед е на галерист и ценител.

В същите тези години на артистичната сцена се появи и Йордан Тодоров. Устойчив на временните ветрове, без излишни излияния, стремящ се към техническото майсторство на живописване на старите италианци, той отвоюва всеки етап в творчеството си. Премина от младостта в зрелостта без компромис, като направи всяка следваща  изложба, следващ свой връх.

„Хронология на автопортрета“ се нарича самостоятелната му изложба от 2010. Интуитивно или съзнателно, предходните на тази и по-късните му изложби, общо около 7, с изключение на една, нямат имена. Вероятно защото всяка една от тях е поредното звено в хронологията на изграждането на човека  и художника. Изложбите му биха могли да носят едно и също заглавие с добавен пореден номер. Предаността и последователността в работата му и, разбира се, талантът на художник, дадоха своите заслужени плодове.

Началото е крайно болезнено, брутално и отблъскващо. Картините на художника са материализираният гняв, болка от самотата, пороците и човешкото падение. Светлината в картините идва от мъждукаща свещ или далечна, процеждаща се в сумрака отразена светлина. Атрибутите на жертвоприношение изпълват платната. С годините настръхналата черна птица, алегория на личността, започна да се оставя да бъде докосвана. Душата получава изцеление, а разумът - свобода.

Появява се светлината на деня. Виждаме се сюжети с граничещи си интериор, осветен с изкуствена светлина и безкрайни, огрени от луна или слънце пространства. Посредник между тях често е жената или познанието. Символите са колкото разпознаваеми, толкова и небанализирани.

Новата изложба на Йордан Тодоров идва след около четири години работа над нея и се нарича "Преход". Съвсем естествено в нея присъстват платна от периода на затворените пространства с тлеещата светлина от свещта. Но преходът е извършен вече. В поредица от няколко картини, голям формат, слънчевата светлина облива пейзажа. Птицата, изпълнена с любопитство и нов живот, се носи над безкрайността, токова свободна, колкото може да е в този свят.

Ето какво казва самият художник за тази своя изложба:

„В експозицията "Преход" присъстват два типа платна. Мрачни, слабо осветени интериори и липса на естествено осветление. И втори тип - в които пейзажът е основно изразно средство и пространството е изявено. В този смисъл, преходът е отвътре-навън, от потискаща среда към открити хоризонти. Тъй като експозицията бе подготвяна дълго време, тя обхваща два периода от творчеството ми. Приключването на едно настроение и началото на друго. Птицата лайтмотив символизира това излизане от тъмното към светлото, от затвореното пространство към простора. Като алегория на личността, тя все още влачи своите вериги, веригите които тук и сега не можем да отхвърлим.”

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Йордан Тодоров е роден през 1975 година във Варна.

Образование:

1988-1994 - СХУПИ - Троян, специалност "Керамика";
1994-1999 - НХА "Николай Павлович", специалност "Керамика“;

Изложби:

1996 - ОХИ - Галерия "Шипка 6", София;
2003 - самостоятелна изложба, София;
2004 - съвместна изложба с Т. Тодоров, галерия "Астри", София;
2006 - Български култутен център - Унгария;
2010 - “Хронология на автопортрета“ - галерия "Астри", София;
2012 - Самостоятелна изложба – галерия "Астри", София;
2015 - Самостоятелна изложба „За жените, изгрева и луната“ – галерия "Астри" и галерия "Възраждане", Пловдив
2003-2018 - Годишни изложби "Формат 30/30", галерия "Астри", София.

 

                                                                                                                      

Автор:
Вихра Пешева, Галерия "Астри"
Публикация:
07.03.2019 г. 16:29
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29128-prehod-izlozhba-zhivopis-na-yordan-todorov