Изложби

Експозиция на Антония Дочева в Русе

Пътешествие в света на приказките, емоциите и танците

Експозиция на Антония Дочева  в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на художничката Антония Дочева - живопис върху текстил.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 23 октомври до 6 ноември 2006
Европейски културен център - Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Виновникът за цветния воаяж е художничката Антония Дочева от София. Тя гостува с експозицията си в Европейския културен център в Русе.

Приказният свят, който е пресътворила авторката върху платно и коприна, грабва още с влизането в просторното пространство на галерията. Думите може би няма да бъдат достатъчни, за да се пресъздаде неповторимият и оригинален начин на живописване.

Стилна и оригинална в изказа си като творец, Антония Дочева се запечатва в съзнанието и напомня дълго за себе си, дори когато зрителят е напуснал салона. Картините й на пръв поглед асоциират с творбите на Дега. Разликата обаче е в гледната точка.

Авторката представя изящното присъствие на танца, на балета, на музиката, на изкуството в живота. Цветовете празнуват по платната й.

Те са наситени, пъстри и неповторими като багри. Апликирането с конци или плат е дискретно и допълва нестандартния почерк на художничката. Живописването върху коприна и органза винаги е било възприемано с интерес.

Антония Дочева представя по оригинален начин пространството - като прозорец, от който сме свидетели на живота. През органзата се засичат двете измерения - на вътрешния и външния свят, на двете гледни точки, както и тържеството на радостта и мъката в живота.
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
25.10.2006 г. 11:48
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2912-ekspozitsiya-na-antoniya-docheva-v-ruse