Изложби

Изложба „Какво се случва с правата на жените“

26 февруари – 31 март 2019, Галерия "Васка Емануилова"

Изложба „Какво се случва с правата на жените“

Двора Мораг, „Разходка вкъщи“, 2014

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова"
представя

Изложба

„Какво се случва с правата на жените“

26.02.2019 – 31.03.2019

Откриване: 26 февруари, вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов” 15

Куратор: Шърли Мешулам, продуцент Йосиф Бен-Басат

В партньорство с: Посолство на Израел, София

Програма на ВЕГ: Място за срещи – ГОСТ

 

Изложбата „Какво се случва с правата на жените?“ търси отговори и задава въпроси с основен акцент: какви са съвременните усилия на жените да бъдат „чути“ и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката.

Експозицията включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху „статута на жените“ в Близкия Изток и обръща внимание на жените в Израел, жените в палестинските общности и такива, израснали в плуралистични общества на светски, традиционни или религиозни култури. Подходът на артиста е едновременно критичен и разрушителен. Идеята на куратора е да отрази опитите на жените чрез изкуството да се конфронтират с „Дефиницията на правата на жените“ като основа на екзистенциалните проблеми, свързани с мястото, обществото, културата и дефиницията на Аза.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано и от танцов пърформанс „Пробуждане“ в изпълнение на Мириам Ангел (Израел). Танцьорката посвещава това изпълнение на нейната баба - балерината и художничка Дора Мушанова (1920-1994) – основател и пионер в авангардния модерен танц.

В изложбата участват: Ройт Ферстер, Ханан Абу Хюсеин, Айрис Хасид, Инбал Мендес-Флор, Игор Крутер, Двора Мораг, Гил Нешущан, Хана Шавив, Абир Султан, Даниел Чечик, Иля Ефимович, Амийра Касим Зиян, Аяла Клара Мишаев.

 

 

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
24.02.2019 г. 16:45
Етикети:
пърформансГалерия Васка Емануилова
Изложба Какво се случва с правата на жените“
Мириам Ангел
Шърли Мешулам
Посетено:
1550
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29078-izlozhba-kakvo-se-sluchva-s-pravata-na-zhenite