Изложби

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

27 февруари – 12 април 2019, Културен център „Бялата къща“ - Пловдив

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

 

◊ ПОКАНА

Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

За поредна година Културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти  на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г.

Първата от тях се открива на 27 февруари и включва авторите Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии.

Владислава Григорова се представя с черно-бели фотографии – елементи от  градската среда на Пловдив.

С поредицата си “Пътуване до Луната" Гергана Божикова цели да отведе зрителите там, където светът на мечтите и фантазиите се слива с реалността, да ги накара да мислят. В тези картини невъзможното става възможно, а детското присъствие ни напомня, че и ние някога сме били деца, че не сме спирали да задаваме въпроси и, че не бива да спираме никога, твърди авторката.

Дафина Терзиева е психолог по образование, приложник по душа. Започва да твори „картини“ върху бижута, а по-късно превръща картините си в бижута – безценни с радостта, която носят. Младата художничка има няколко самостоятелни изложби, като на последната тя представя своите приказни сюжети заедно с авторски стихове. Авторката определя като наивен позитивизъм ежедневието си, изпълнено с грижа за семейството, а нарисуваното след това - просто като отражение на случващото се с обичните и хора. Прекрасни и приказни са историите на Дафи, които ще видите и в „Бялата къща“.

Добрина Митовска в момента е студент в АМТИИ - Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография“. Снимането на натюрморти я вдъхновява, но в изложбата на „Бялата къща“ представя фотографии на нощни пейзажи от Пловдив и Кърджали. Авторката споделя, че  обича да снима пейзажи, защото рано сутрин или след залез запечатва мигове, които не всеки вижда. Според Добрина градът е най-красив, когато се събужда, но най-интересен малко преди да заспи.

С фотографиите си, включени в експозицията в „Бялата къща“, Николай Шабарков цели да покаже разнообразието в културния живот на страната и богатството на нематериалното културно наследство. Авторът озаглавява поредицата си „Поглед навътре“. Поглед навътре към самите нас, към нашия произход, нрави и устои.

В изложбата на „Бялата къща“ Петя Алексиева показва черно-бели фотографии. Снимките са обединени от темата "Път на младите", но показват два различни аспекта. Двете пейзажни снимки символизират младежта, която напуска родния дом, в търсене на просперитет. Докато портретите от своя страна разкриват баланс и разрастваща се перспектива в родината. На пръв поглед различни, заедно изграждат единен образ.

Станислав Вълевски завършва специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство с живопис”, степен бакалавър в АМТИИ - Пловдив и в момента следва магистърска степен „Живопис”. Младият творец работи предимно в областта на абстрактната живопис. Такива са и платната, които излага в рамките на изложбата от проекта „ Път на младите II” .

Откриването на изложбата е на 27.02., от 18.30 часа, в Културен център „Бялата къща“ - Пловдив, ул. "Пълдин" 12 (Стария град).

Заповядайте!

 

Автор:
Десислава Самуилова, Културен център "Бялата къща"
Публикация:
23.02.2019 г. 16:51
Посетено:
846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29075-izlozhba-zhivopis-i-fotografiya-pat-na-mladite-ii