Изложби

"(РЕ)ЦИКЪЛ" - изложба на Лиана Димитрова

22 февруари - 19 март 2019, галерия "Сердика"

"(РЕ)ЦИКЪЛ" - изложба на Лиана Димитрова

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Сердика"
представя

(РЕ)ЦИКЪЛ

изложба на Лиана Димитрова

22 февруари – 19 март 2019 г.

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на експозицията на 22 февруари 2019 г., петък, от 18.30 часа в Галерия "Сердика" на Женския пазар.

 

Cycle – Recycle – Цикъл – Кръговрат – Пречистване – Причастие

„Как да рециклираш себе си? Как да се отървеш от зациклянето? Как да изхвърлиш ненужния вече баласт, за да балансираш правилно? Да преработиш отпадъчното, за да създадеш сърцевина отново... Да смачкаме живота си, да го изхвърлим в кофата, след което да го извадим, изгладим, сглобим, преоткрием,  рециклираме...“ Това са думи на Лиана Димитрова в описание за нейните картини, вдъхновени от неизбежното ежедневно желание на модерния човек да бъде „био, еко, органик, да рециклираме, отделяме, да сме вегетарианци, вегани и тем подобни извънземни..“ В картините си тя претворява нужната да бъдем толерантни към себе и да оцеляваме в агресивната динамика на модерното като отново се върнем към личното и вътрешното си аз. За нея Recycle е обръщане към себе си.

В  изложбата на Лиана Димитрова в галерия „Сердика“ ще бъдат представени голямоформатни нейни платна. Работите са абстрактно живописвани с леки съвременни акрилни техники. Смесването на видове бои на водна основа с различен интензитет и колорит са рамкирани и прекъсвани от плътни растери и монолитен замах, тук-там фигурка или разпознаваем детайл са характерни за нейните картини.

За творбите на Лиана Димитрова, които са изложени в Галерия "Сердика", изкуствоведът Димитър Грозданов споделя:

Какво представлява тази изложба? Каква е мисълта, която се развива чрез нея? Каква е енергията в образа. Защо нещата са направени точно по този начин. Тези и още много други въпроси се съдържат в изложбата на Лиана Димитрова. Проблемът е, че отговорите, които би трябвало да последват въпросите, са трудни и носят не по-малко неизвестни. Истината за картините на Лиана Димитрова прониква през енергията, с която те са създадени. Образът в повечето случаи е абстрактен, но и най-абстрактната форма отвежда към аналогия с действителността, с духовността, с философията, която се съдържа в тази изложба.

Лиана Димитрова безспорно е художник, който концептуално изяснява работите си преди да пристъпи към тяхното създаване. Именно затова работите й са експресивни и като че ли пластиката следва една предварителна енергия, която трябва да бъде основа на света, който авторката изгражда. Възобновяване, създаване наново, преоткриване, етапи, основи, дори възкресение са подходящи метафори на тези творби. Първоначалното им организиране бе около понятието рециклиране. Понятие достатъчно точно, но и прекалено технизирано за вулканичната енергия, която е характерна за повечето от тях. Мисля, че каквото и да е наименование би ограничило в своите дефиниции тази изложба. Тя е съсредоточена около един вътрешен мотив, който е емоционален и сърдечен и който движи ръката на художничката. Дори в някои от фигуративните работи (тъй като изложбата представлява главно абстракции) се усеща повече цялостната пластика отколкото организиращия фигуративен акцент.

Изложбата на Лиана Димитрова е от този тип явления, които ни изправят срещу нейната същина, но и срещу същината на съвременното изкуство, на търсенията на поколението, и на пътищата, които биха могли да бъдат очертани. В този смисъл изложбата представлява както лична характеристика, така и един тип теоретизация на проблемите днес. Именно затова следващите стъпки на художничката ни изпълват с очакване и с очарователна неизвестност.

 

Лиана Димитрова е родена през 1981 г. Завършва гимназия за изящни изкуства “Добри Христов”, Варна, а през 2003 г. - Националната художествена академия, София - специалност Книга и Печатна графика/ Илюстрация. Специализирала е в Италия, Испания и Канада. Живее и работи в София. Като визуален артист има множество участия в групови изложби и фестивали за съвременно изкуство в България и чужбина.

* * *

Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград".

 

Автор:
Галерия Сердика
Публикация:
22.02.2019 г. 12:14
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29064-re-tsikal-izlozhba-na-liana-dimitrova